Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vareški izviđači donijeli pehar sa „Mostarskih susreta“

14 Tra 2016
1531 times

Tradicionalna manifestacija ,,Mostarski susreti 2015.'' održana je u subotu, 25.04.2015. godine, na kojoj je sudjelovalo 300 izviđača

iz cijele BiH i regije. Odred izviđača ,,Zvijezda'' Vareš na natjecanje je poslao jednu patrolu poletaraca i pčelica, te jednu patrolu mlađih izviđača i planinki.
Natjecanje je bilo podijeljeno u dvije kategorije: Vesela olimpijada za poletarce i pčelice, te Izviđački višeboj za mlađe izviđače i planinke. Savez izviđača grada Mostara pripremio je bogat kulturno-zabavni program na kojem su sudjelovali plesni studio B-dance i Mostarske mažoretkinje. U kategoriji Vesele olimpijade za poletarce i pčelice natjecalo se 25 ekipa. Prvo mjesto osvojila je patrola ,,Sokolovi'' Odred izviđača ,,Radobolja'' Mostar, drugo mjesto osvojila je patrola ,,Štrumpfovi'' Odred izviđača ,, Ustikolina'' Stolac, i treće mjesto osvojila je patrola ,,Jablan'' Odred izviđača ,,Jablan'' Jablanica.
U kategoriji Izviđačkog  višeboja za mlađe izviđače i planinke natjecalo se 12 ekipa. Prvo mjesto osvojila je patrola ,,Penzioneri'' Odred izviđača ,,Igman92'' Ilidža, drugo mjesto osvojila je patrola ,,Simpsonovi'' Odred izviđača ,,Zvijezda'' Vareš, i treće mjesto osvojila je patrola ,,Bijelo dugme'' Odred izviđača ,,Safet Ribić'' Nemila.  Discipline u kojima su se natjecali poletarci i pčelice su: test znanja, čvorologija, putni znakovi, šifrirano pismo i igre.  Discipline u kojima su se natjecali mlađi izviđači i planinke su: topografija, čvorologija, šifrovano pismo i signalizacija.Patrolu mlađih izviđača i planinki na natjecanju u Mostaru činili su: Narcis Operta, Amila Tirić, Reo Čurtić i Una Berberović. Evo dnevnika njihovog puta...
Naše ,,putovanje'' počelo je u petak u 17 sati. Trebali smo doći u Jablanicu gdje smo trebali prenoćiti kod izviđača u njihovim domovima. Jablanički izviđači su nas dočekali ispred škole sa izviđačkim pozdravom. Jako su nas lijepo ugostili i hvala im na tome. Sljedeće jutro krenuli smo u Mostar. Svanuo je divan i sunčan dan. Jako smo se radovali dolasku. Prije početka natjecanja mostarski izviđači su pripremili bogat kulturno-zabavni program. Natjecanje je počelo u 09:45 h. Dobili smo kartu na kojoj smo morali pronaći kontrolne točke. Prvi smo završili sve zadatke. Odmah su nam pregledali tačnost riješenih zadataka. Imali smo 8 od 10 točnih zadataka. Na drugoj kontrolnoj tački morali smo raditi poligon kretanja po zadanim azimutima i dužinama. Kako su ekipe dolazile mi smo se trudili raditi što brže i što bolje, jer je staza bila jako duga, a vremena i nije bilo puno. Na trećoj kontrolnoj točki smo trebali prenijeti poruku izviđačkog kurira. Onda nas je čekala signalizacija, pa skica KT i čvorologija. Bili smo sretni što smo na vrijeme završili sve zadatke. Vrućina i hodanje po dugoj stazi su nas jako iscrpili. Jedva smo čekali proglašenje pobjednika. Nadali smo se 5. ili 4. mjestu. Ubrzo smo se morali vratiti na Španjolski trg. Tamo smo čekali proglašenje pobjednika. Prvo su čitali patrole poletaraca i pčelica, a tek onda patrole mlađih izviđača i planinki. Počeli su čitati peto mjesto, mislili smo da je naše, četvrto, nije. Osmijeh nam je obasjao lica kada smo shvatili da smo jedno od prva tri mjesta. Nismo bili svjesni toga da smo drugo mjesto. Naša sreća je bila neopisiva. Bili smo jako ponosni. Sad nas čeka još mnogo drugih natjecanja, i još mnogo rada i truda. Naše prostorije u Varešu krasi još jedan pehar. Spremni smo da idemo u ,,nova osvajanja''.    (tekst i foto Una Berberović)

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1393

Jučer 8419

Ovaj Tjedan 25407

Ovaj Mjesec 111224

Ukupno 14119178

Currently are 140 guests and no members online