Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vareški pravoslavci - hramovna slava

10 Tra 2016
3031 times

Na blagdan Pokrova presvete Bogorodice, 14. listopada, pravoslavni vjernici u Varešu obilježavaju Hramovnu slavu.

Tako je bilo i danas 14.10.2010. godine. Svetu liturgiju na kojoj su se uz pravoslavne vjernika iz Vareša  okupili i vjernici iz susjednih općina Visokog, Breze, Kaknja predvodio je mitropolit dabrobosanski Nikolaj. Nakon    liturgije upriličeno je lomljenje slavskog kolača, a potom je mitropolit Nikolaj održaoprigodnu besjedu u kojoj je zahvalio kumu slave Radoji Eriću na kumstvu, a svim vjernicima je čestitao slavu. U crkvenoj kući potom je uslijedilo prigodno veselje i slavski ručak. Domaćin mitropolitu Nikolaju bio je paroh jerej Predrag Masal koji opslužuje varešku parohiju. On je u izjavi za Hrvatski radio “Bobovac govorio o simbolici blagdana Presvete Bogorodice rekavši da je Crkva oduvijek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljicu i zaštitnicu hrišćana te da je bezbroj puta pomogla pojedincima i narodima, u ratu i miru, i u svim nevoljama. Događaj koji Crkva slavi dogodio se 14. oktobra (1. oktobra po starom kalendaru) 911. godine, u vrijeme cara Lava Mudroga (Filosofa). Zbog toga događaja uvedeno je ovo praznovanje, da nas podsjeća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kad god to u nevoljama od nje molitveno tražimo. Važno je napomenuti da je pravoslavna crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice u Varešu odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika sredinom ožujka 2009. godine, proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.  Nacionalni spomenik se sastoji od objekta crkve sa pokretnom imovinom koju sačinjavaju ikonostas od dvadeset tri ikone i carskih dveri, te četiri ikone koje se nalaze u naosu crkve, i to:  Sabor dvanaest apostola, nepoznati autor, prije 1868. godine; Sveti jevanđelist Luka, nepoznati autor, početak XX vijeka; Molitva u Gestimanskom vrtu, nepoznati ruski majstor, prije 1924. godine i Jerusalim, nepoznati autor, prije 1864. godine.
Ova jednostavna crkva izgrađena u neobaroknom stilskom izrazu izgrađena u vremenu od 1891. do 1894. godine, svojim položajem na obronku brda iznad grada ističe se kao značajan element u gradskom ambijentu. Ona je važan podsjetnik na povijest grada i predstavlja sveto mjesto, te je važna za identitet stanovništva. Jedna je od novih crkava sagrađenih u posljednjim godinama XIX stoljeća.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1854

Jučer 7725

Ovaj Tjedan 45590

Ovaj Mjesec 205653

Ukupno 13990097

Currently are 103 guests and no members online