Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Srednjoškolci na Danima europskog..

10 Tra 2016
8746 times

U organizaciji  Federalnog ministarstva kulture i sporta u općini Konjic u dane 06. i 07. listopada 2010. godine održana je kulturna manifestacija

Dani evropskog naslijeđa na kojoj su sudjelovali predstavnici MSŠ Nordbat2 Vareš, učenice Ines Tokmačić i Senida Rožajac , te profesorice Lara Brđanović i Selma Hafizović. Tema ovogodišnjih Dana evropskog naslijeđa bila je "Stećak“, a  povod za odabir teme je aktualna priprema nominacije stećka za upis u Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. UčeniciBerina Bajramović, Josipa Prskalo, Sonja Brković, Anja Orozović, Jasmin Alihodžić, Tarik Kovač, Senida Rožajac i Ines Tokmačić zajedno sa svojim profesoricama Larom i Selmom su tako nastavili tradiciju sudjelovanja na ovim manifestacijama i promociju kulturne baštine općine Vareš. Na objavljeni natječaj vareški srednjoškolci su se prijavili u više kategorija i to s likovnim radovima (Berina B., Josipa P., Sonja B., Anja O., Jasmin A., Tarik K., Senida R.) i dokumentarističkim radom (Ines T.). Likovnjaci su slikali stećke na staklu i tekstilu, Jasmin A.  je radio umjetničku fotografiju, a svi su zajedno su uradili i maketu nekropole. Da su vareški srednjoškolci itekako vrijedni i kreativni govori i podatak da je Ines Tokamčić je osvojila drugu nagradu za dokumentaristički rad.  Zalaganje i trud profesorica Selme i Lare također je prepoznat, pa su dobile priznanje za realizaciju programa. Iskrene čestitke! Podsjetimo da su 2008. godine , kada se manifestacija održavala u Jajcu, vareški srednjoškolci zajedno sa svojim profesoricama Larom i Selmom nagrađeni u kategoriji najboljih učeničkih radova pod nazivom ''Suvenir iz mog kraja za suvenir Bosne i Hercegovine''. Inače, manifestacija "Dani evropskog naslijeđa organizira se u svim evropskim zemljama radi skretanja pozornosti javnosti na potrebu očuvanja zajedničke evropske kulturne baštine.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5967

Jučer 8939

Ovaj Tjedan 41978

Ovaj Mjesec 202041

Ukupno 13986485

Currently are 94 guests and no members online