Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

10. obljetnica FSR-a i Frame u Oćeviji

10 Tra 2016
2260 times

Na XXIV. nedjelju kroz godinu, 11. rujna 2011. godine, u Oćeviji, filijali župe Vijaka, svečano je proslavljena 10. obljetnica osnivanja franjevačkog

svjetovnog reda (FSR) „Fra Filip Lastrić“ i franjevačke mladeži (Frama) u ovom mjestašcu ispod planine Zvijezde. Proslavu je s Oćevcima organizirao fra Gabrijel Tomić, upravitelj Gospina svetišta u Olovu, koji pastoralno djeluje u ovome mjestu. Oćevskim trećorecima pridružili su se i članovi FSR-a „Fra Ljudevit Zloušić“ iz župe sa svojim voditeljem fra Berislavom Kalfićem, župnim vikarom u Vijaci.
Sve je započelo euharistijskim slavljem u jedanaest sati u mjesnoj crkvi, koju su ispunili članovi FSR-a, Frame i drugi vjernici. Svečanom ugođaju uvelike su doprinijeli vjernici obučeni u narodnu nošnju ovog kraja. Gosti proslave bili su fra Mato Topić, definitor franjevačke provincije Bosne Srebrene i duhovni asistent Frame i FSR-a, s. Nives Kanevčev, nacionalna ministrica FSR-a, b. Ivan Šekelja, ministar FSR-a bosanskog bratstva kraljice Katarine, s. Ljerka Mikić, učiteljica formacije i s. Ana Cvitanušić, član vijeća FSR-a.
Euharistijsko slavlje predvodio je fra Mato u koncelebraciji fra Gabrijela i fra Berislava. U propovijedi fra Mato je govorio o važnoj ulozi trećoredaca u današnjem svijetu koji je pogođen raznim krizama, od kojih je najopasnija kriza odnosa. U toj krizi trećoreci trebaju biti promicatelji mira i sloge, osobito u malim mjestima.
Nakon propovijedi uslijedila je obnova krsnih obećanja koju su trećoreci i framaši obavili držeći u rukama upaljene svijeće. Zatim je obavljen obred primanja jednog člana u Framu, a ostali su obnovili svoje zavjete na godinu dana.
Na kraju sv. mise fra Gabrijel je zahvalio svima koji su došli uzveličati slavlje te pozvao na druženje u Dom mjesne zajednice Oćevija. Prisutne su također pozdravili s. Nives i b. Ivan, naglasivši kako je ovo važna proslava za ovo mjesto i poželivši da ih se još dogodi.
Svečano i veselo ozračje iz crkve prisutni su donijeli i u Dom gdje je druženje nastavljeno uz ručak, pjesmu i razgovor. Za ručak su vrijedni Oćevci pripravili domaći specijalitet, tzv. oćevske peke.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 7969

Jučer 6946

Ovaj Tjedan 26856

Ovaj Mjesec 186919

Ukupno 13971363

Currently are 137 guests and no members online