Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dušni dan u znaku sjećanja na 125 žrtava

11 Tra 2016
1736 times

Dušni dan sam po sebi u nama probudi osjećaj tuge i sjećanja na naše pokojne. Ta tuga i sjećanja u Varešu imaju posebnu dimenziju, jer podsjete

na nesretne događaje iz studenog 1993. godine, 125 žrtava i najveće stradanje hrvatskog naroda u bližoj povijesti.  Kao i svake godine na Dušni dan se služi je misa zadušnica za sve žrtve proteklog rata. Tako je bilo i ovog 02.studenog 2012. godine. U organizaciji Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja s područja općine Vareš u 11 sati služena je misa u selu Borovica, a potom položeni vijenci na spomen obilježju u ovom selu. Nakon toga, vijenac je položen i u selu Pogar u kojem je 02.11.1993. godine stradalo 11 žrtava. U 16 sati i 30 minuta upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Varešu. Na spomen obilježje poginulim i nestalim vojnim i civilim žrtvama rata s područja općine Vareš vijence su položili predstavnici udruga proisteklih iz rata, političkog i javnog života općine Vareš. Prvi vijenac položili su članovi Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, potom predstavnici Hrvatske udruge logoraša i zatočenika, Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Udruge maloljetnih dragovoljaca domovinskog rata, te bivši članovi 96. d.p. Bobovac Vareš a danas pripadnici hrvatske komponentne Oružanih snaga BiH. Vijence su položili i predstavnici Općinskog vijeća Vareš, te političkih stranaka – Hrvatske koalicije za Vareš HDZ BiH-HSS-NHI i HSP-a BiH.
Polaganju je prisustvovao veliki broj naših sugrađana, kao i na misi zadušnici koja je služena u 17 sati. Na početku mise vareški župnik fra Mirko Majdandžić pročitao je imena svih 125 žrtava, a u svojoj propovijedi rekao je da želi da svi prihvatimo činjenicu da je smrt sastavni dio života, kao i da nema veće časti nego dati život za prijatelja. Posebno se obratio iseljenim Varešanima i zamolio ih da ne zaborave svoja ognjišta i svoje rodno mjesto.  Poslije mise se molilo opijelo za poginule ispred kipa sv. Mihovila u dvorištu crkve. Bio je to čin pun tuge i dostojanstva koji je trebalo doživjeti, jer riječima je to teško opisati. Preko 150 svijeća gori, potpuni mrak, kiša neumorno lije, narod pred crkvom, župnik na razglas pjeva Glori, glori alelluja, narod prihvaća, a potom tiha molitva... Vječna svjetlost neka im svijetli!

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4989

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 4989

Ovaj Mjesec 215204

Ukupno 13999648

Currently are 182 guests and no members online