Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Varešani na 13.Festivalu žudija-Rogotin 1.IV.2013.

11 Tra 2016
1896 times

Svake godine na Uskrsni ponedjeljak održava se u susjednoj Republici Hrvatskoj festival žudija – čuvara Isusovog groba, a ove godine grad

domaćin bio je Rogotin. Na ovom 13. po redu festivalu vodičkih žudija, koji je održan 01. travnja 2013. godine, sudjelovali su i dečki iz Vareša koji su u dane svetog trodnevlja (Veliki četvrtak, petak i subota) čuvali Isusov grob u vareškoj crkvi sv. Mihovila. Goran i Ivan Bartolović, Boro Jozeljić, Marko Pavlović i Davor Pejčinović odjeveni u odore rimskih vojnika bili su jedini predstavnici Bosne i Hercegovine na ovom festivalu, koji je okupio 31 skupinu Čuvara Kristova groba iz cijele Hrvatske, iz Dalmacije, kontinentalne Hrvatske te Vareša u BIH, po prvi put su se našli i Žudije župe Kraljice mučenika Radun iz Kaštel Starog. Tako je više od 600 Žudija-čuvara Kristova groba prodefiliralo je Rogotinom na tradicionalnom festivalu, a pozirali su i poznatom fotografu Šimi Strikomanu za njegovu 335. Milenijsku fotografiju. Šarolikost  nošnji, odora i običaja još jednom je potvrdilo veliku kulturološku vrijednost ove manifestacije na kojoj su rimski vojnici, sa štitovima mačevima i kopljima prikazivali su dio svojih korizmenih i Uskrsnih običaja, od čuvanja Kristova groba, pa do „padanja“ žudija u noći vazmenog bdijenja. Uglavnom je osnova običaja ista kod svih skupina, koje u svojim mjestima sudjeluju u takozvanoj folklornoj liturgiji čuvanja Svetoga groba tek na samom kraju postoje određene razlike. Neki u svojim običajima imaju padanje Žudija, što je slučaj kod nas u Varešu,  za vrijeme uskrsnuća dok drugi u strahu bježe. Naime, kada svečana „Glorija-Slava na visini Bogu“, označi da je grob prazan stražari Žudije se počnu se tresti i kao mrtvi popadaju po pod. Tada se oglase i zvona „vezana“ na Veliki četvrtka čime prestaje uloga Žudija-čuvara Kristova groba.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6199

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 6199

Ovaj Mjesec 216414

Ukupno 14000858

Currently are 163 guests and no members online