Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

37. sjednica Općinskog vijeća

10 Tra 2016
1934 times

U 9.10 sati u velikoj dvorani općine Vareš započela je 37.sjednica Općinskog vijeća. Nakon prozivke vijećnika konstatirano je da postoji

kvorum sa prisutnih 19 vijećnika, jedan vijećnik je pravdao svoje odsustvo. Pročitan je zapisnik sa 36.sjednice,  nakon toga obratio se načelnik općine Hamdo Fatić i iznio aktivnosti koje se realiziraju između ove dvije sjednice.
Usljedila su vijećnička pitanja: Elvir Rožajac - pitanje je vezano za liječenje stanovnika Vareša u KBC Sarajevo. Tko je kontaktirao načelnika i trebaju se  poduzeti aktivnosti na realizaciji, drugo pitanje – ulična rasvjeta kada će se odrediti firma koja će održavati rasvjetu. Taiba Brkić – kada će se odraditi pranje autobuskog stajališta u Majdanu i očistiti lokalne ceste od odrona. Mato Pavić – kada će stići rasvjeta i kada će se odraditi obilježavanje prometnica sa znakovima. Džemo Kevrić – kada će se sanirati  cesea na općini Vareš posebno makadamske jer je  upitno kako to odrađuje JKP Vareš. Jasmin Salketić –kada će JKP prestati slati račune za naplatu vode u Dabravinama jer ne gospodari ovim izvorištem. Ismet Abdulahović – tko će snijeti troškove JKP za sporove koji se vode radi naplate dugovanja a na osnovu tužbi jer ih JKP gubi. Načelnik je odgovorio na pitanje iz prethodne sjednice vezano za deblokadu sela od snježnog pokrivača, a za liječenje u Sarajevu nije potpisan još nikakav dogovor ni za Olovo, međutim, krenuti će se u postupak. Krenuti će se u sanaciju lokalnih cesta što prije.
Usvojen je zapisnik sa 36.sjednice OV i predložen je dnevni red za današnju sjednicu, otovrena je rasprava ali nije bilo voljnih za raspravu i dnevni red je usvojen sa 19 glasova.
Prva točka - prijedlog proračuna općine Vareš za 2012. godinu. Načelnik je predložio izmjenu da se 20.000 prebaci na ceste i održavanje. Uslijedila je  rasprava: Džemo Kevrić – zašto se niko nije javio sa prijedlozima oko proračuna. Mato Pavić – smetnja za proračun općinska administracija i iznio podatke o susjednim općinama i broju radnika u općini. Nihad Parić – osigurati radna mjesta za radnike koji bi trebali biti otpušteni iz općine. Pokušati povećati proračun. Josip Malbašić – 70% proračuna ide na općinsku administraciju. Zatražena je stanka od 10 minuta. Nakon stanke uslijedilo je glasovanje za predloženi proračun u 2012.godini i sa 9 glasova  za, 8 glasova  protiv i 2 glasa suzdržana - proračun nije usvojen. Obzirom da prijedlog proračuna nije usvojen druga točka je skinuta sa dnevnog reda i ostala je zakonska mogućnost načelniku da proglasi proračun za 2012.godinu.
Treća točka – Izvješće o radu Jedinstvenog općinskog organa uprave općine Vareš  i općinskog načelnika za 2011.godinu. Javio se Nikola Šimić i osvrnuo se na službu za gospodarstvo u općini jer ne upoznaju privredne subjekte o kompletnoj dokumentaciji koja im je potrebita prilikom otvaranja obrta. Elvir Rožajac – Služba društvene djelatnosti iznosi podatke o uređenju prostorija mjesnih zajednica, a MZ Ravne sjednice održava na livadi. Nije bilo dodatnih pojašnjenja i pristupilo se glasovanju.12 vijećnika je bilo za i 7 suzdržanih, samim time izvješće je usvojeno.
Četvrta točka – Prijedlog odluke o općinskim priznanjima i postupak dodjele.  Leon Pavlović je obrazložio način dodjele i izmjene koje su napravljene. Rasprava – nije bilo voljnih za učešće i sa19 glasova za usvojena je i ova odluka.
Peta točka – Nacrt odluke o načinu obilježavanje međunarodnih i državnih praznika u općini Vareš. Rasprava – nije bilo voljnih za raspravu i nacrt odluke je sa 19 glasova za usvojen.
Šesta točka – raspisivanje izbora za članove Savjeta MZ na području općine. Džemo Kevrić – tražio šire objašnjenje ove odluke. Josip Malbašić je tražio povlačenje ove odluke jer nisu odrađene sve predradnje da bi se raspisali izbori u Mjesnim zajednicama. Odluka je povučena.
Sedma točka – Prijedlog rješenja o dodjeljivanju neizgrađenog građevinskog zemljišta na korištenje radi izgradnje poslovnog objekta-trgovine „Šimić-Prom“ d.o.o Vareeš. Svi vijećnici su podržali ovo rješenje.
Osma točka – Prijedlog rješenja o utvrđivanju javnog interesa za potpunu i nepotpunu eksproprijaciju nekretnina za izgradnju turističko rekreacijskog centra „Doli“ općina Vareš. Mevla Alić predlagač rješenja dala je objašnjenje. U raspravi su učestvovali: Elvir Rožajac – pohvalio ovaj projekt i podržava ovo rješenje kao i mogućnost novog zapošljavanja. Jasmin Salketić – što podrazumijeva nepotpuna eksproprijacija. Mevla Alić je odgovorila vezano za eksproprijaciju tj ustupanje zemljišta na trajno korištenje. Glasovanje i svi vijećnici su bili za.
Deveta točka – Prijedlog zaključka o usvajanje Izvješća općinske komisije za procjenu štete od prirodne i druge nesreće. Željko Franjić šef Civilne zaštite iznio je objašnjenje o ovoj točki. Nije bilo voljnih za raspravu i prilikom glasovanje svi su bili za.
Deseta točka – prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za provedbu dijela programskog proračuna za sektor kulture i sporta za 2012.godinu u okviru SLS projekta. Predloženi zaključak dat je na glasovanje i svi vijećnici su bili za.
Jedanaesta točka –Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Program rekonstrukcije izgradnje i obnove nerazvrstanih cesta za razdoblje 2011. – 2015. Rasprava: Nikola Šimić – U MZ Duboštica posljednja kuća je na 15 KM od glavnog skretanja, cesta nije nigdje uvrštena i nije čišćena ove zimske sezone. Džemo Kevrić – tražio je objašnjenje od predlagača o akcionom planu na dionici u Lukama. Predlagač Ermin Musa odgovorio je na upite: Duboštica, put je nerazvrstan ako nije  označen kao lokalni, samim time za održavanje i čišćenje zadužena je općina. Drugo pitanje odnosi se na razdoblje za četiri godine i što je do sada učinjeno i što se planira u budućnosti. Glasovanjem su svi bili za usvajanje.
Dvanaesta točka – Izvješće o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku svih Općinskih službi za upravu u 2011.godini. Nije bilo rasprave i svi su podržali ovo izvješće.
Trinaesta točka – Informacije o stanju i podacima usluga koje pruža Centar za pružanje usluga građanima za 2011.godinu. Jednoglasno je prihvaćeno i ovo izvješće.
Četrnaesta točka – Informacija o stanju u oblasti privrede i problemima u oblasti zapošljavanja sa osvrtom na podatke o nezaposlenim osobama koja se vode kod Biroa za zapošljavanje Vareš. Rasprava je tekla ovako: Ismet Abdulahović – koliko je poduzeća dobilo podsticaj za zapošljavanje u prošloj godini i koliko je to ispoštovano.  Elvir Rožajac – blizu 50% zaposlenih ljudi su sa drugih općina. Privatna firma otpušta radnika mjesec dana prije nego što radnik može ostvariti primanje sa biroa pa da se provjeri i taj podatak. Džemo Kevrić – u procesu privatizacije očekivalo se zapošljavanje radnika ali se jako malo zaposlilo radnika i da li će se što dalje poduzeti po ovom planu. Predlagač odgovara: Podsticaj, nema podataka ni kome ni koliko je poduzeće dobilo podsticaj, može se tražiti naknadno. Zakon o privatizaciji je jedno a općina nema nadležnosti da se miješa u privatizaciju i reviziju iste. Nikola Šimić – mladost odlazi sa naših sela, nema posla u Varešu. Tko snosi odgovornost za mladost što je bez posla. Taiba Brkić – traži od načelnika da se uključi i pomogne mladosti da se zaposli. Džemo Kevrić – koja je starosna dob radnika na birou i smatra da su na Birou uglavnom bivši borci Armije BiH i HVO-a. Zašto se ne može zaposliti visoko obrazovani stručni kadar koji je na birou. Glasovanje i zaključak: da se za narednu sjednicu dostavi dopuna koju je tražio Ismet Abdulahović i svi su za predloženi zaključak. Predložena je pauza u trajanju od 40 minuta. Pauza je započela u 11.20 sati a sjednica je nastavljena u 12.05 sati sa tekućim pitanjima.
Tekuća pitanja su otvoren poštom. Pismo od JKP a vezano za dostavu računa o izvršenim uslugama u mjesecu veljači koje treba da plati općina, radi se o razlici između stvarnih i kalkulativnih cijena. Kenan Kamenjaš postavlja pitanje koliko su stvarne cijene koje su dostavljene na računima. Ivan Lučić se ne slaže s prijedlogom načelnika da netko drugi radi i vraća tuđe dugove. Iznio je problem i sa vodovodnom i kanalizacijskom mrežom. Dženana Bešić poziva se na izjavu načelnika „odakle vam je ovo došlo mimo mene“. Na sjednici je traženo da se fakture dostavljaju općinskom vijeću a ne načelniku. Smatra da općina Vareš mora platiti ove račune isto tako nedopustivo je, da  jedno javno poduzeće čiji je osnivač općina, istom tom osnivaču dostavlja ovakve račune. Josip Malbašić replicira i kaže da je po zakonu sve i da se ovi računi moraju platiti. Ismet Abdulahović – smatra da kalkulativni parametri nisu u redu. Također, trebala je općinska služba odrediti kalkulativnu i stvarnu cijenu pa tek onda JKP. Elvir Rožajac – slaže se sa načelnikom da treba podržati njegov prijedlog. Ima anonimne dojave da se vozila JKP kreću ne registrirana i da za pranje ulica mora dobiti naredbu iz Sarajeva. Predsjedavajući ga je prekinuo i vratio sa govornice. Nihad Parić – slaže se sa stavom vijećnice Dženane i neka JKP podnosi tužbu ako ih nije stid. Traži da se dostave podaci o nenaplaćenim računima što fizičkim što pravnim osobama. Jelena Zlobec – stalno se diskutira o JKP, podržava stav Dženane jer je općina osnivač. Pitanje koliko je vode potrošeno  ovom razdoblju jer je većina građana bila bez vode zbog zamrznutih instalacija. Smatra da općina ne treba platiti ove račune. Načelnik – predlaže da kolegij vijeća sjedne sa menadžmentom, skupštinom i nadzornim odborom JKP i da se pokuša naći zajedničko rješenje  u narednih 15 dana. Stavljen je prijedlog načelnika na glasovanje i 11 vijećnika je bilo za, 1 protiv  i 7 suzdržanih, tako da je prijedlog prihvaćen.
-Stigao je odgovor od  ministarstva o nelegalnoj sječi i izvozu šume sa područja općine Vareš koji je upućen na jednoj od prethodnih sjednica.
- Iz porezne Uprave Vareš dostavljen je zahtjev za usklađivanje poreza na dohodak o niskoakumulativnim i deficitarnim djelatnostima na području općine. Izmjena odluke će biti dostavljena vijeću na sljedećoj sjednice.
-SDA Vareš - prijedlog za kupovinu radnog prostora. SDA OO Vareš traže odobrenje za kupovinu prostora bivšeg matičnog ureda gdje je ured pčelara. Načelnik – procedura će biti  zakonski pokrenuta i nema ništa protiv. Džemo Kevrić ispred udruženja pčelara ne slaže se sa prijedlogom da se pčelari izmjeste.
Pismo MZ Vareš – mogućnost liječenja građana općine Vareš u Sarajevu. Predsjedavajući smatra da se ne čekaju rezultati općine Olovo i da se odmah krene u realizaciju jer imaju osnovu za pokretanje postupka. Dženana Bešić – sve političke partije su suglasne oko ove činjenice i to je jedino u čemu se svi slažu. Elvir Rožajac – poziva na okupljanje građana putem lokalnog radija ispred općine i kretanje za Sarajevo. Jelena Zlobec – prijedlog da se odmah ide na Federalno ministarstvo sa zahtjevom za liječenje u Sarajevu. Zaključak, poštovati sve zakonske propise i i zahtjeve uputiti nadležnim ministarstvima,  jednoglasno usvojen.
-MZ Striježevo i Kokošćići- zahtjev za sanaciju lokalnog puta. Načelnik – dati će se odmah nalog za sanaciju ovog puta.
-MZ Dabravine – zahtjev za dostavu podataka o ponovnoj provedbi izvršnog postupka po presudi za korištenje vodovoda u Dabravinama  JKP. Stručna služba će dostaviti tražene podatke i prijedlog je prihvaćen.
Mato Pavić – nije prohodno još u Radoševiće radi snijega. U ime građana Selišta – otpad(samo 6 kontejnera na cijelom području), nikada nije ulica oprana,  rasvjete nema godina dana. Nikakvi radovi nisu urađeni osim jednog potpornog zida koji je jako loš.
U 13 sati i 20 min zaključena je 37.sjednica općinskog vijeća.  Na kraju je predsjedavajući čestitao nadolazeće uskršnje blagdane svim kršćanima u ime općinskog vijeća.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 388

Jučer 11162

Ovaj Tjedan 32843

Ovaj Mjesec 199498

Ukupno 13766650

Currently are 110 guests and no members online