Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana druga sjednica OV-a Vareš

10 Tra 2016
6658 times

Nakon konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Vareš danas, 29.11. 2012. godine održana je i 2. sjednica OV-a koja je počela u

11 sati i 15 minuta. Na dnevnom redu bilo je 5 točaka, koje su usvojene na kolegiju vijeća.
Prva od točaka dnevnog reda bio je Prijedlog odluke o određivanju pravnih subjekata i pravnih osoba koji su obvezni donijeti Plan zaštite od požara i provesti određene mjere za unapređenje zaštite od požara na području općine Vareš. Po prvoj točki dnevnog reda dodatna pojašnjenja u ime predlagača dao je pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Željko Franjić. Vijećnik Mario Mirčić u ime Hrvatska koalicije HDZ-HSS-NHI , te Đemo Kevrić u ime Kluba vijećnika BPS-a dali su podršku prijedlogu spomenute odluke javno, a podržali su j ei svi vijećnici za 18 glasova „za“.
Druga točka dnevnog reda bio je Nacrt proračuna općine Vareš za 2013. godinu, koji je za narednu godinu u Nacrt „težak“ 2.743.600 KM. Općinski načelnik Avdija Kovačević na početku je dao uvodne informacije vezane za spomenutu točku, rekavši da je zakonodavac jasno propisao procedure koje prethode konačnom usvajanju proračuna općine Vareš, koji predstavljali najvažniji strateški dokument jedne lokalne zajednice. Rasprava o ovom dokumentu se vodi u dva pravca po principu političke i stručne dimenzije. Vijećnik Naše stranke Elvir Rožajac je rekao da će Naša stranka podržati Nacrt, te predložio da se uvede stavka poticaja za svaku novorođenu bebu na području općine Vareš.također je zamolio načelnika da ozbiljnije pristupi sufinanciranju službe Hitne pomoći.
Mario Mirčić, predsjednik kluba vijećnika Hrvatske koalicije HDZ-HSS-NHI, je rekao da će Hrvatska koalicije podržati Nacrt, te je sugerirao da se u uvrste stavke financiranja rada predsjednika vijeća mjesnih zajednica; pitao je što je s nastalim obvezama Općine Vareš prema JKP doo Vareš zbog formiranja nove cijene vode (mjesečno cca 9.000 KM), te zašto nisu planirana sredstva za zbrinjavanja radnika općinske administracije koji će ostati bez posla kada bude provedena nova sistematizacija u administraciji općine Vareš. Također je rekao da troškovi za javnu rasvjetu i gradsku higijenu nisu usklađeni.
Safeta Muftić, predsjednica kluba vijećnika SBB-a, je rekla da će SBB svoju konačnu odluku o Nacrtu proračuna donijeti nakon provedene javne rasprave.
Zdravko Barkić, predsjednik kluba vijećnika SDP-a, rekao je da je Nacrt pomalo preoptimističan kada se gleda izvršenje proračuna općine za prvih devet mjeseci 2012. godine. Predložio je da se na narednoj sjednici OV-a podnese izvješće o bilanci stanja u trenutku preuzimanja vlasti i da će se tek tada moći donijeti mjere za sanaciju dubioze iz ranijih godina. Na kraju je dodao da će SDP podržati nacrt ovakav kakav jeste i da će kritizirati sve ono za što ocijene da nije u redu.
Vijećnik HSP-a Boško Andrić je rekao da će HSP dati podršku Nacrtu.
Đemo Kevrić, predsjednik kluba vijećnika BPS-a, je rekao da se slažu sa Nacrtom i izrazio nadu da će se ovako važni dokumenti u sadašnjem sazivu vijeća usvajati dvotrećinskom većinom. Nakon iscrpne rasprave Nacrt proračuna općine Vareš za 2013. godinu vijećnici su jednoglasno usvojili, uz zaključak da u narednih15 dana traje Javna rasprava o istom koji će pripremiti nadležna općinska služba.
Treća točka dnevnog reda Nacrt Odluke o izvršenju proračuna općine Vareš za 2013. godinu jednoglasno je usvojena bez rasprave.
Četvrta točka dnevnog reda bio je Prijedlog programa financiranja komunalnih djelatnosti za 2013. godinu. Uvodne informacije i obrazloženja dao je u ime predlagača Ermin Musa, pomoćnik načelnika za prostorno uređenje i obnovu. U raspravi su sudjelovali vijećnici Elvir Rožajac, Nikola Šimić, Đemo Kevrić, Zdravko Barkić, Almir Ciriković, Goran Selak, Mario Mirčić, Ismet Abdulahović, Mahira Brkić, Kenan Kamenjaš i Zdravko Marošević. Dio odgovornosti svakako snose i sami građani, ali u svakom slučaju problematika iznesena u navedenom prijedlogu je kompleksna. Kako je rekao Ermin Musa, izuzev sredstava za zimsko održavanje puteva, građani MZ Vareš i Vareš Majdan uplaćuju sredstva koja se troše namjenski (pranje ulica, javna rasvjeta i sl.). Na osnovu Prijedlog programa financiranja komunalnih djelatnosti za 2013. godinu se potpisuju se ugovori o zimskom održavanju putova i održavanju gradske higijene, rekao je pomoćnik načelnika Ermin Musa. Općinski načelnik Avdija Kovačević zamolio je za razumijevanje i uvažavanje činjenice da su sredstva skromna da bi se zadovoljile sve potrebe. Prijedlog je usvojen jednoglasno.
Pred kraj vijećnici su vodili raspravu o tekućim pitanjima. Vijećnik Zdeno Franjić (SDP) pitao je zašto su stali radovi na putu od Zarudja do Strice, počeli su 19.10. i stali 25.10. bez ikakvog objašnjenja. Nikola Šimić (Hrvatska koalicija HDZ-HSS-NHI) upozorio je na problematiku javnog prijevoza na području općine zbog nerentabilnosti pojedinih linija. Kenan Kamenjaš (SDA) zamolio je da se što skorije razmatra problematika provođenja izbora u MZ-ima. Safeta Muftić (SBB) iznijela je prijedlog vezan za gradsku rasvjetu, da se anketiraju građani da li u spremni izdvojiti 1 KM mjesečno za javnu rasvjetu. Sjednica je završena u 13 sati i 25 minuta.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1084

Jučer 8939

Ovaj Tjedan 37095

Ovaj Mjesec 197158

Ukupno 13981602

Currently are 105 guests and no members online