Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Komisija predložila 4 datuma za Dan općine

09 Tra 2016
2003 times

Javni poziv za dostavu prijedloga za Dan općine Vareš proveden koji je bio otvoren od 01.02. 2011. do 28.02. 2011. godine donio je i konkretne rezultate.

Naime, ukupno je dostavljeno 12 prijedloga od kojih je Komisija za odabir prijedloga Dana općine Vareš odabrala 4 koji su ušli u uži izbor za javnu raspravu. Naime, načelnik Općine Hamdo Fatić je 25.02.2011. godine imenovao Komisiju za odabir prijedloga Dana općine Vareš u sastavu:
Jasmina Šijak, predsjednica, Mirnes Hrvat, član, Marina Drijenčić, član, Mario Jerković, član i Jovan Rašević, član. Imenovana Komisija je na sjednici, održanoj 07.ožujka 2011. godine razmatrala sve pristigle prijedloge, sačinila zapisnik i iste rangirala. Odabrana su četiri prijedloga, i to:

1. 12. maj/svibanj
2. 16. august/kolovoz
3. 07. juli/srpanj
4. 21. decembar/prosinac

Obrazloženje za prijedlog „12. maj/svibanj“ je sljedeće: po predlagaču ovaj datum predstavlja prvi pisani trag o Varešu i vareškim rudnicima u povijesti, općenito. Predlagač je uz obrazloženje, priložio kopiju/preslik ovoga datuma, koji je objavljen u „Prilozima za orijentalnu filologiju“ u izdanju Orijentalnog instituta, sv.XXVI, godina objavljivanja je 1976. u Sarajevu. Urednik publikacije je dr. Sulejman Grozdanić, a članovi Redakcije su: dr Marija Đukanović, dr Adem Handžić, dr Teufik Muftić, dr Aleksandar Stojanovski i dr Ignacij Voje.  Komisija je ovaj prijedlog, poslije dugotrajnog razmatranja, jednoglasno – predložila kao prijedlog na I mjestu konačnog odabira. Predlagač je dao veliko i stručno obrazloženje, kao i kopiju/preslik autentičnosti navedenog datuma i događaja vezanih za taj datum, a tiču se povijesti grada Vareša. U obrazloženju prijedloga, predlagač je pokušao obuhvatiti sve ono što je traženo kao uslov i kriterij u Javnom pozivu, pozivajući se na tradiciju, kulturu, povijesnu i materijalnu baštinu, nacionalne, vjerske i druge osjećaje svih konstitutivnih građana Vareša. Predlagač je ovaj datum nazvao kao, cit. „ ... prvi pisani spomen Vareša u popisnim knjigama“. Nadalje, kako se navodi, cit. „ ... u prvom timarsko-spahijskom popisu Bosne iz 1468/69, Mukata-defteri, nalazi se i popis rudnika u Bosni u to vrijeme, među kojima su popisani i rudnik željeza u Varešu u nahiji Bobovac, te rudnici srebra u Borovici u nahiji Bobovac i Daštansko u nahiji Visoko. Iz popisa se vidi da je Vareš tada imao 35 kuća, Borovica 58 a Daštansko 45 kuća. Popis je izvršen od 26.01.1468.-12.05.1469., a obavili su ga mubešir – emin Ajas i pisar Ahmed. Original se čuva u gradskoj biblioteci u Istanbulu, pod brojem 0-76. Dijelove popisa preveo je i naučno obradio Adem Handžić i u obliku autorskog djela objavio u časopisu „Prilozi za orijentalnu filologiju“ Orijentalnog instituta u Sarajevu br. XXVI/1976., Sarajevo 1978., na strani 7-42, čime je ovaj datum dobio i naučnu valorizaciju ...“. Predlagač je još naveo kako je ovaj datum prigodan i zbog toga što je na prijelazu proljeća u ljeto, kada je moguće upriličiti razne kulturne, zabavne, sportske i druge manifestacije radi obilježavanja „Dana općine“, kao i to da se nalazi na kraju školske godine, a pred početak godišnjih odmora, tj. kada je najveći broj stanovnika Vareša prisutan u gradu. Ovaj predlagač je, uz Dan općine Vareš, iznio i mogućnost dodjele općinske nagrade i plakete „Grb općine Vareš“, za doprinos razvoju Općine iz raznih oblasti privrede, kulture i sporta. Komisija je nakon, dakle, iscrpne analize, jednoglasno, uvrstila ovaj prijedlog u najuži izbor.
Obrazloženje za prijedlog „16.august/kolovoz“ je sljedeće: predlagač je dao obrazloženje u kojem se navodi da je to dan kada je potpaljena Prva visoka peć u Varešu. Ovaj datum Komisija je ocijenila kao dobar, značajan, dovoljno obrazložen; za općinu Vareš izuzetno važan u privredno-ekonomskom smislu, jer od tog datuma, prema pisanim izvorima – počinje moderna izgradnja Vareša kao gradskog jezgra, ali i njegovih rubnih područja. Isto tako, Komisija je jednoglasno ovaj prijedlog stavila na II mjesto od svih ponuđenih prijedloga.
Obrazloženje za prijedlog „07. juli/srpanj“ glasi: . „Dan početka najvećeg štrajka livaca ondašnje Kraljevine Jugoslavije. Bio je to protest obespravljenih radnika Vareša svih nacionalnosti i religijskog opredjeljenja; štrajk koji je trajao puna 52 dana i imao međunarodnu podršku svih progresivnih snaga svijeta“, zavr. cit., a desio se 1928. godine. Komisija je ovaj prijedlog ocijenila dobrim, razložnim i vanredno značajnim za općinu Vareš. Prijedlog je dat na razmatranje i glasanje/glasovanje te su članovi Komisije, poslije dugog razmatranja, dali svoj konačan stav i mišljenje. Naime, i pored očiglednog nastojanja Komisije da se ovaj prijedlog uzme u najuži izbor, ipak se u zaključku mora navesti da predloženi datum ne sadrži dovoljno široko područje života na ovome području, odnosno, prijedlog je više vezan za privredu Vareša, za užu privrednu granu, istina, privrednu granu koja je najvećim dijelom izgradila ovaj grad, proslavila ga, uvrstila u jedan od najznačajnijih gradova na Balkanu, kada je u pitanju borba za radnička prava i sl. Ovaj prijedlog je jednoglasno podržan i predložen da mu se dodijeli III mjesto u najužem izboru prijedloga za Dan općine Vareš.
I na kraju obrazloženje za prijedlog „21. decembar/prosinac“ koji je predložen od strane dva predlagača taj da je na kvalitetan i opširan način dano obrazloženje o ovom datumu. Navedeno je da, pošto u Varešu više nema aktivnog rudnika, a ni rudara, ovaj datum bude uspomena na, cit.„ ... lijepo prošlo vrijeme i zahvalnost rudniku i rudarima cijele općine ...“. Predlagač je naveo podatak da je Vareš u povijesti i to još od srednjeg vijeka, živio od rudnog bogatstva zbog čije je eksploatacije kasnije, tokom vremena - izgrađena livnica i visoke peći, kao i ostali tehnički potencijali u cilju boljeg iskorištavanja, odnosno, prerade sirovog željeza u finalne proizvode.
Komisija je pozdravila ovaj prijedlog, jednoglasno ga ocijenivši izuzetno važnim za radne ljude i građane, osobito u privrednoj djelatnosti najznačajnijoj za općinu Vareš. Povijesni izvori govore u prilog činjenici da je rudarstvo, kao privredna grana, bitno uticalo na razvoj Vareša kao industrijske zone, kao i to da je zahvaljujući toj djelatnosti, radnička svijest započela svoju emancipaciju, kao u pravnom, tako i u ekonomskom, društvenom i svakom drugom obliku. Ipak, ovaj prijedlog i pored svoje očigledne važnosti za grad Vareš i okolinu, dakle i pored lokalnog značaja, on je ostao u povijesti radničke klase kao Dan rudara koji se i dan-danas obilježava kao takav, što izlazi, nažalost, iz okvira samo lokalnog za općinu Vareš.
Javna rasprava o odabiru dana općine Vareš biti će održana 06.04. 2011. godine (srijeda) u 14:00 sati u velikoj sali općine Vareš. Pozivamo sve Vas koji to želite da se uključite u javnu raspravu i date svoj doprinos u cilju odabira što kvalitetnijeg prijedloga koji će biti upućen Općinskom vijeću Vareš na usvajanje.

Last modified on Subota, 09 Travanj 2016 21:47
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4238

Jučer 6946

Ovaj Tjedan 23125

Ovaj Mjesec 183188

Ukupno 13967632

Currently are 112 guests and no members online