Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Svečano obilježena 20. oblj. HDZ-a

10 Tra 2016
2123 times

U Hrvatskom domu Soca u Varešu u četvrtak 01. srpnja 2010. godine Općinski odbor HDZ BiH Vareš obilježio je 20 godina svog postojanja.

Tim povodom, izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno zamjenikom predsjednika HDZ BiH i aktualnim dopredsjedateljem Zastupničkog doma Bosne i Hercegovine Nikom Lozančićem, članom Predsjedništva HDZ BiH i direktoricom Političke akademije HDZ BiH Lidijom Bradara, dopredsjednikom HDZ BiH i dopredsjedateljem Zastupničkog doma Parlamenta
Federacije BiH Marinkom Čavarom, članom Predsjedništva HDZ BiH i zamjenikom ministra sigurnosti BiH Mijom Krešićem, zamjenicom ministra obrane Marinom Pendeš i predsjednikom Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH Ivom Mirom Jovićem, boravilo je u Varešu.
Nakon Svete mise održane u Crkvi sv. Mihovila, polaganja cvijeća i paljenja cvijeća na spomen-obilježje svim vojnim i civilnim žrtvama Domovinskog rata iz općine Vareš i poginulim članovima HDZ BiH, upriličena je svečana akademija OO HDZ BiH Vareš u povodu 20. obljetnice postojanja.
Na samom početku se Pavao Vidović, jedan od osnivača HDZ BiH Vareš, prisjetio dana osnivanja ogranka 1990. godine.
''Inicijativni odbor HDZ BiH pokrenut je na inicijativu pokojnog Ruđera Radoša. Od svih nazočnih članova Odbora, pet nas je još u Varešu i okolici. Rušenjem Berlinskog zida započelo je rušenje socijalističkog sustava, a na scenu su stupali demokracija i višestranačje. Organizacija HDZ BiH je ulijevala najviše povjerenja. Već tada smo vjerovali kako je to stranka koja će Hrvate povesti u demokraciju. Unatoč brojnim preispitivanjima i pitanjima na kojih tada nije bilo odgovora, nije nam nedostajalo entuzijazma. U lipnju 1990. smo održali prva dva ilegalna sastanka da bi u srpnju stranku prijavili u SUP nakon čega je uslijedilo slobodno djelovanje i organiziranje članstva'', prisjećao se Vidović ne skrivajući emocije pred nazočnima. Također je istaknuo kako je HDZ BiH na tadašnjim prvim izborima zauzela drugo mjesto po broju zastupnika kao stranka koja promovira planove za napredak Vareša i stvaranja boljih uvjeta za život.
Prema njegovim riječima, stranka je nakratko bila primorana zaustaviti svoje djelovanje, da bi na ljeto 1992. godine ponovno započela s radom kada je službeno i preuzela odgovornost za cjelokupno stanje u Varešu i budućnost njegovih stanovnika. ''Potom se pristupilo organiziranju stožera za obranu i osnivanja postrojbi HVO-a u Varešu'', zaključio je Vidović.
U svom obraćanju nazočnima predsjednik OO HDZ BiH Vareš Zdravko Marošević kazao je kako je razdoblje 2000. godine također bilo jako teško vrijeme i za HDZ BiH i cijelu općinu Vareš. Marošević se osvrnuo i na problem iseljavanja mladih i obrazovanih kadrova pozivajući na pronalaženje odgovora i prostora za rješenje ovog problema.
Zamjenik predsjednika HDZ BiH Niko Lozančić predstavio je viziju stranke za budućnost.
''Daytonskim  sporazumom i mirom u BiH su se stvorili neravnopravni odnosi, stanje u kojem nije moguće napraviti pozitivan iskorak naprijed. Mi imamo dr. Čovića kao 9. predsjednika dok su neke stranke dosad promijenile jednog ili dvojicu predsjednika. Vodstvo se promijenilo u nekoliko navrata pod utjecajem subjekata kojima je naša stranka smetala. Napuštali su nas članovi potaknuti različitim razlozima, no unatoč tome, HDZ BiH je danas jača nego ikada i poželjan je partner na svim razinama. Naša stranka počiva na Mladeži HDZ BiH, Zajednici žena HDZ BiH 'Kraljica Katarina Kosača' i Političkoj akademiji DHZ BiH kao glavnim stupovima organizacije'', istaknuo je Lozančić. Također je naglasio kako mlade  kao i žene treba uključiti u politiku.
''Ukoliko se sami ne budete bavili politikom, te će netko drugi u vaše ime. Ne dopustite da drugi odlučuju umjesto vas. Stanite iza svog kandidata za člana Predsjedništva BiH Borjanu Krišto i imajte čast da jedna od vas sjedne na mjesto člana Predsjedništva u Sarajevu! Mi smo stranka cijele i Bosne i Hercegovine gdje ima ijednog Hrvata. HDZ BiH je uz Hrvate, a hrvatski narod je uz HDZ BiH. U tom duhu svima čestitam 20. obljetnicu osnutka HDZ BiH Vareš '', zaključio je Lozančić nakon čega je članovima Inicijativnog odbora iz 1990. godine uručio prigodne zahvalnice. Zlatne zahvalnice uručene su gospodi Pavi Vidoviću i Miroslavu Pejčinoviću.
Obilježavanje 20 godina postojanja HDZ-a BiH Vareš privuklo je mnogobrojne političare iz Ze-Do županije koje su predvodili Mato Zovko, predsjednik Županijskog odbora ZE – DO Županije i član Predsjedništva HDZ BiH, te Josip Martić, ministara u Vladi Ze-do županije. Tu bili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Vareš, župnici vareških župa fra Bono Tomić (Vareš), fra Željko Brkić (Vijaka) i don Perica Majić (Borovica), kao i same građane Vareša. U glazbenom dijelu programa nastupila je Jana Šoljak, mlada vareška solistica.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5072

Jučer 10419

Ovaj Tjedan 49796

Ovaj Mjesec 140205

Ukupno 13924649

Currently are 715 guests and no members online