Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Aziz Numanović stekao zvanje planinarskog vodiča-pripravnika

02 Lip 2021
1207 times

Predsjednik P.S.D. Perun Vareš Aziz Numanović proteklog vikenda uspješno je završio obuku za planinarske vodiče "A" kategorije i stekao zvanje vodič - pripravnik.

Da bi došao do ovog certifikata Aziz je prošao tečaj, koji je organiziran tijekom mjeseca svibnja/maja ove godine i kroz 3 radna vikenda stjecao znanja i usavršavao svoje planinarske vještine. Aziz i njegovi prijatelji vodiči – pripravnici upućeni su u svoja matična društva na pripravništvo a radi ispunjavanja uvjeta za stjecanje zvanja planinarskog vodiča.

Sve je započelo 15.05.2021. godine na planinarskom domu “Smet“ Smetovima, Zenica, nastavljeno je 22. i 23.05.2021. godine na području Pazarića, PD Kraljevac, a tečaj je završen 30.05.2020. godine na Igmanu, PD Prijatelj prirode.

Tijekom realizacije tečaja kandidatima su prezentirane teme koje obuhvaćaju područja općeg poznavanja povijesti planinarstva, pravne i moralne norme vezane za planinarstvo uopće, geografiju, psihologiju, vođenje planinara, moguće opasnosti i meteorološke uvjete. Težište je stavljeno na orijentaciju i navigaciju na terenu, planiranje i vođenje tura i izleta, boravak u planini kao i postupke u različitim situacijama koje podrazumijevaju pružanje prve pomoći i spašavanje. Zaključen je pismenim testom, praktičnom – ispitnom turom na području Igmana gdje su kandidati i pokazali naučene vodičke postupke tijekom pripreme, organizacije i realizacije planinarske ture.

U nedjelju 30.05.2021. godine na području Igmana, na planinarskom domu Prijatelj prirode, uspješno je završen tečaj za planinarske vodiče PS FBiH ¨A¨ kategorije – Ljetne ture, u organizaciji Komisije za vodiče Planinarskog saveza FBiH. Tada su i uručeni certifikati za ukupno 30 novih vodiča-pripravnika. Oni dolaze iz 16 planinarskih društava: KES Limit Bihać, PD Runolist Bihać, PSD Zlatni Ljiljan Sarajevo, UP Vedro Zenica, PD Tajan Zenica, PSD Energoinvest Sarajevo, HPD Bjelašnica 1923 Sarajevo, PD Bjelašnica Sarajevo, PD Visočica Sarajevo, PD Pazarić iz Pazarića, EPD Treskavica Jezera Trnovo,  PD Konjuh Tuzla, PD Perun Vareš, DLJP Vrbanjska vrela Travnik, PD Prenj Glogošnica1979 Glogošnica i PD Borašnica Konjic. Ovim tečajem Vodička služba PS FBiH bogatija za 30 novih vodiča – pripravnika čime se jača uloga vođenja planinara u planine na području Sarajevskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona, Hercegovačko neretvanske županije, Srednjobosanskog kantona i Tuzlanskog kantona.

Kako doznajemo od predstavnika P.S.D. Perun Vareš tečaj je organiziran i realiziran u skladu s godišnjim programom osposobljavanja za 2021. godinu i NPP za osposobljavanje vodiča PS FBiH „A“ kategorije – Ljetne ture, a na zahtjev planinarskih društava / klubova s područja cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

  • Aziz-tecaj-za-vodica-6
  • Aziz-tecaj-za-vodica-5
  • Aziz-tecaj-za-vodica-4
  • Aziz-tecaj-za-vodica-3
  • Aziz-tecaj-za-vodica-2


        

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 8044

Jučer 7986

Ovaj Tjedan 29337

Ovaj Mjesec 195992

Ukupno 13763144

Currently are 194 guests and no members online