Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vareški planinari u pohodu na planinu Grmeč

02 Lip 2021
1396 times

Članovi PSD Perun Vareš, njih sedmorica, u subotu i nedjelju 29. i 30.05. 2021. godine boravili su na području bosanske Krajine i zajedno sa svojim kolegama planinarima pohodili planinu Grmeč

i njen najviši vrh Crni vrh, na 1.604 m/nv.

Nakon što su dobili poziv, nama dragih prijatelja iz Udruženja ljubitelja prirode Eko - Sport iz Ključa, vareški planinari Admir Čizmo, Fahrudin Ibrišimović, Ismet Abdulahović, Hajrudin Beganović, Amir Musa, Irfad Kamenjaš i Hamdo Kahriman su stigli u grad Ključ, gdje je bilo dogovoreno zborno mjesto. U Ključu su ih dočekali domaćini i drugi sudionici pohoda iz središnje Bosne (Sarajevo, Bugojno, Travnik, Ilijaš...), te su svi skupa u koloni nastavili put prema Nacionalnom parku Una.

„Put nas je vodio Ljutočkom dolinom "Dolina heroja" do Štrbačkog buka na planirani izlet. Očarani ljepotom rijeke Une, vrijeme kao da je stalo, probudi nas poziv domaćina da krenemo prema Laništu.  Na putu do Laništa, gdje se nalazi planinarski dom "Klanac", masovna grobnica svratismo u Ljutočkoj dolini do spomen obilježja i šehidskog mezarja Doline heroja gdje smo odali počast i prisjetili se njihove žrtve. Nastavismo put prema Laništu, pokraj puta je masovna grobnica Lanište 1 - Bezdan, koju smo također posjetili i žrtvama, njih 188, odali počast“, priča nam Admir Čizmo, jedan od neumornih vareških zaljubljenika u planine i prirodu uopće.

Na planinarskom domu "Klanac" Lanište planinare su dočekali dragi i uvijek ljubazni domaćini. Tu su im se  priključili i ostali sudionici pohoda i načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović, koji je pozdravio goste i zaželio nam uspješan pohod i lijepo druženje. Druženje je tu večer nastavljeno uz pjesmu duboko u noć.  Kiša i nevrijeme, kako kažu k'o iz vedra neba malo su tu večer na trenutak zabrinuli planinare, jer nisu željeli da im pokvari pohod na Grmeč.

Nedjeljno jutro, 30. 05. 2021. osvanulo je prilično svježe, ali na svu sreću bez kiše, čak je i sunce stidljivo provirivalo ispod oblaka. Planinari su se odmah zaputili do Laništa, gdje im se priključilo još planinara. Tu prave i zajedničku fotografiju, na kojoj ih je sedamdesetak.

„ Zbog najave kiše, vodiči i domaćini dogovorili su kraću rutu do vrha s petrovačke strane. Uz sve pohvale za vodiče koji su poslije svakog jačeg uspona, a bilo ih je 5-6, napraviše kratku pauzu, uz par kratkih pauza da se kolona spoji i pauzu za doručak, na Crni vrh 1604 m n/v se popesmo s takvom lakoćom i prije njihovog predviđenog vremena. Na vrhu prvo magla, vjetar a na kraju nas i sunce (koje se u toku hodanja stidljivo probijalo kroz gustu šumu) nagradi te napravismo lijepe fotografije za uspomenu, doživljaje druženje i atmosferu u tijeku akcije fotografija ne bilježi, to se u srcu, duši i pamćenju nosi, fotografija je tek podsjetnik na to“, priča Admir i nastavlja: „Nakon kraće pauze krenusmo pažljivije, mnogo više, nego prema gore (zbog dosta kamenitog terena te vlažnog lišća i zemlje, zbog sinoćnje kiše) prema autima a potom do planinarskog doma "Klanac", gdje nas dočeka čaj ,kava, slatkiši i naravno tradicionalni grah“.

Nakon ručka, kraćeg druženja i podjele zahvalnica bilo je vrijeme da se krene kući, prema Varešu.  Na kraju vareški sudionici pohoda na Grmeč šalju veliki pozdrav svim sudionicima i kažu „VELIKO HVALA“ domaćinima na divnom dočeku i druženju. Vedro!

pohod-na-grmec-26
pohod-na-grmec-25
pohod-na-grmec-24
pohod-na-grmec-23
pohod-na-grmec-22
pohod-na-grmec-21
pohod-na-grmec-20
pohod-na-grmec-19
pohod-na-grmec-18
pohod-na-grmec-17
pohod-na-grmec-16
pohod-na-grmec-15
pohod-na-grmec-14
pohod-na-grmec-13
pohod-na-grmec-12
pohod-na-grmec-11
pohod-na-grmec-10
pohod-na-grmec-9
pohod-na-grmec-8
pohod-na-grmec-7
pohod-na-grmec-6
pohod-na-grmec-5
pohod-na-grmec-4
pohod-na-grmec-3
pohod-na-grmec-2


     

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 8381

Jučer 7986

Ovaj Tjedan 29674

Ovaj Mjesec 196329

Ukupno 13763481

Currently are 209 guests and no members online