Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Svečano otvoren 6. Vareš art festival VAART 2023.

24 Srp 2023
854 times

U prepunoj dvorani Radničkog doma u Varešu u petak, 21. srpnja 2023. godine svečano je otvoren 6. Vareš Art Festival – VAArt 2023. Čast da otvori festival imao je vareški

književnik Željko Ivanković, koji je tom prigodom sa svojim kolegama Josipom Mlakićem i Mladenkom Marijanovićem upriličio promociju novog romana Zaključana vrata – sutješki monolozi.

 „Ispred JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš želim vas pozdraviti, želim vam dobrodošlicu na 6. Vareš art festival – VAART 2023.  Želim se zahvaliti pokroviteljima ove manifestacije, a to su: Općina Vareš, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Adriatic Metals, Nova Mining and Construction, Profi Tex d.o.o. Vareš i JKP d.o.o. Vareš“ istaknuo je projekt menadžer Centra Stjepan Šimić Pepi i dodao: „ Što reći? Iduće godine ovaj Radnički dom obilježava i slavi 120 godina postojanja. Tek nekoliko godina nakon izgradnje zgrade Narodnog pozorišta u Sarajevu, te Zavičajnog muzeja u Sarajevu, Varešani su osjetili potrebu da izgrade svoj Dom kulture. Dom kulture bez vas posjetitelja su samo četiri zida. Kao i svaki dom, on treba dušu, on treba ljude da bi bio dom kulture i da bismo izgradili zajednicu ugodnog življenja potrebni ste vi. To je samo par lijepih riječi, međutim bez vas dragih posjetitelja mi ne možemo izgraditi takvu zajednicu. Zato imam jednu misao – vratimo Vareš Varešu, vratimo Vareš Varešanima, vratimo Varešane Varešu. S tom mišlju želim otvoriti ovaj 6. Vareš art festival, želim Vam dobrodošlicu i ugodnu večer“, zaključio je Šimić.

Prvi promotor bio je Mladenko Marijanović, koji je u uvodu istaknuo:“ Želim svima dobru večer, pozdravljam prije svih kolegu Mlakića koji je večeras nakon rata po prvi puta u našem gradu, potom kolegu Ivankovića koji je „krivac“ što smo večeras okupljeni ovdje, pozdravljam i sve vas cijenjeni sugrađani, čitatelji i ljubitelji dobre književnosti. Novi roman Željka Ivanovića imao sam prigodu pročitati još prošle godine u dvije radnje verzije i već tad sam ga počeo unaprijed preporučivati onima s kojima bih se našao u nekoj diskusiji vezanoj za književnost. Ovdje u Varešu je običaj da jedan dio naših iseljenika kad dođu u naš grad svrate do redakcije lista i pitaju što ima novo na vareškom tržištu knjiga. Nije prošla nijedna godina, a da se nije imalo ponuditi bar jedno novo izdanje. U tom smislu Vareš ne prestaje iznenađivati samog sebe i tako se doveo u ravan drugih književnih centara“.

Nakon toga je krenuo sa svojom recenzijom Ivankovićevog romana Zaključana vrata. „Maruška, lik čiju je sudbinu Ivanković svojevremeno načeo, odnosno sažeo u priču koju smo nekoć objavili u listu Bobovac, a kasnije je uvrštena i u njegova izabrana djela u svezak s pričama. Na početku ovog djela autor objašnjava kako je došlo do toga da se Maruškina priča upotpuni, a onda se sve pretvorilo u široki obzor i priča postade romanom, koji je dosta čekao i sazreo da ga se napiše. Govori o usudu krajeva poput Sutjeske – lijepih i gordih, a opet nekako nesretnih i sputanih da ne nude ništa osim te ljepote i gordosti“, istaknuo je između ostalog Marijanović, te pročitao ulomak iz romana koji je posvetio fra Stjepanu Duvnjaku, pokojnom gvardijanu samostana u Kraljevoj Sutjesci.

Drugi promotor Ivankovićevog romana bio je ugledni književnik iz Uskoplja Josip Mlakić, koji je ujedno autor i pogovor knjige. On je vodio jedan zanimljiv razgovor s Ivankovićem, te ustvrdio da Ivankovićeva knjiga itekako zaslužuje čitanje.

„Ono što je meni važno za ovaj roman pogotovu u jednom kontekstu koji nastaje danas, a koji će se tek na jedan način manifestirati u budućnosti. Po mom mišljenju kod nas se pojavio jedan žanr koji ja zovem testamentarni roman bosanskih Hrvata. Zapravo to su romani koji nastaju u ovom trenutku, a koji su testamentarnog karaktera“, te upitao Ivankovića da li je imao na umu to o čemu govori, obzorom da je u romanu naveo da je ovo najvažnija knjiga koju je napisao.

Odgovor Željka Ivankovića bio je potvrdan. „ Najvažnija moja knjiga u tom testamentarnom smislu je knjiga Rat i sjećanja, a ova knjiga je upravo ono kako si ti napisao komplementarna toj knjizi. To je zapravo knjiga o tome kako su naši krajevi toliko opustjeli da sada ne postoji, ne samo u BiH, selo tipa Kraljeve Sutjeske i velikih sela koja imaju svoje žitelje. Negdje sam pročitao da je u Srbiji više od 500 sela prazno, u Vojvodini i Slavoniji su prazne stotine sela. U BiH u zemlji u kojoj u se tukli za zemlju danas jedva živi 3 milijuna stanovnika i tona prostoru na kojem u Nizozemskoj živi 18 milijuna stanovnika. Dakle, mi smo se tukli za zemlju da bi danas ta zemlja bila pusta, da bi u našim selima carevale kuće sa zatvorenim vratima. U tom smislu ova moja knjiga je testamentarna, ona je priča o nestanku života na ovim prostorima, u ovom konkretnom slučaju nestanku života u središnjoj Bosni, u onom dijelu Bosne koja je uvijek bila kraljevska.  Slična je stvar i u mnogim drugim mjestima, ali neka o tim mjestima pišu oni koji ta mjesta bolje poznaju. Meni se čini da ova mjesta znam i da sam o njima morao pisati“, rekao je Željko Ivanković.

U glazbenom dijelu promocije nastupili su vareški profesori Željko Sertić na engleskom rogu i Ivan Štambak Điđa na gitari, te izveli četiri skladbe koje su posjetitelje podsjetile na nekadašnja vremena i nezaboravne plesnjake u Radničkom domu.

Tijekom devet dana trajanja VAARTa, sve do 30. srpnja,  publika će moći uživati u različitim sadržajima - od kazališnih predstava za djecu i odrasle, koncerata, likovne izložbe, nastupa etno skupine „Čuvarice“ iz Rame, te rock koncerta u sklopu memorijala Ipe Ivandić.

VAART-otvorenje-25
VAART-otvorenje-24
VAART-otvorenje-23
VAART-otvorenje-22
VAART-otvorenje-21
VAART-otvorenje-20
VAART-otvorenje-19
VAART-otvorenje-18
VAART-otvorenje-17
VAART-otvorenje-16
VAART-otvorenje-15
VAART-otvorenje-14
VAART-otvorenje-13
VAART-otvorenje-12
VAART-otvorenje-11
VAART-otvorenje-10
VAART-otvorenje-9
VAART-otvorenje-8
VAART-otvorenje-7
VAART-otvorenje-6
VAART-otvorenje-4
VAART-otvorenje-5
VAART-otvorenje-2
VAART-otvorenje-3

Last modified on Ponedjeljak, 24 Srpanj 2023 10:58
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6977

Jučer 7738

Ovaj Tjedan 57306

Ovaj Mjesec 143123

Ukupno 14151077

Currently are 48 guests and no members online