Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

U Zagrebu održana svečana promocija knjige "Borovica - Spomen povodom stote obljetnice župe"

18 Lis 2024
26 times

U svečanoj dvorani Nadbiskupskog pastoralnog instituta na zagrebačkom Kaptolu održana je promocija monografije "Borovica - spomen knjiga povodom stote obljetnice župe".

Ova promocija okupila je brojne prijatelje Borovice i ljubitelje povijesti, a večer su dodatno uljepšali glazbeni nastupi Marine Matošević kao vokalistice i Mate Matoševića na klaviru. Program je vodila Tereza Šimić, koja je sve prisutne provela kroz sadržaj promocije.

Promocija je započela obraćanjem gospodina Stanka Nikolića, glavnog koordinatora projekta uz Tomislava Matoševića. Stanko je prisutnima ispričao kako je ideja o pisanju knjige nastala u razgovoru s dr. Matom Matoševićem. Iz te ideje razvila se ambicija da se župa Borovica ovjekovječi kroz pisanu riječ, te da se kroz ovu knjigu sačuva uspomena na ljude i događaje koji su obilježili posljednjih 100 godina ove župe.
Nakon uvodnih riječi, priređivač knjige, don Pavo Jurišić, iznio je svoje osobne uspomene i poveznice s Borovicom, te podijelio zanimljivosti iz procesa pisanja knjige. Posebno je istaknuo koliko su značajni arhivski materijali koje je pronašao u Vrhbosanskoj nadbiskupiji te kako su oni obogatili sadržaj ove monografije.

Nakon don Pave, obratio nam se naš domaći sin, pater Mirko koji je s aspekta duhovnih zvanja iz Borovice sudjelovao pri izradi monografije i proveo nas kroz priču župe Borovica od osnutka do danas.
Mladenko Marijanović, urednik lista Bobovac, koji je također sudjelovao u izradi knjige, obratio se okupljenima izrazivši veliku čast i zahvalnost što je imao priliku biti dijelom ovog važnog projekta. Mladenko je pohvalio inicijatore i tim koji su radili na knjizi, istaknuvši koliko je značajno da se ovakvi projekti realiziraju za očuvanje kulturne baštine i povijesne istine.

Pri samom kraju promocije, obratio se i Nikola Šimić s osvrtom na značaj ovakve knjige za povijest župe, sela i ljudi te zahvalu svima koji su doprinjeli izradi.

Na kraju programa izražena je zahvalnost svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ove knjige, a posebno donatorima bez kojih ovaj projekt ne bi bio moguć. Naglašeno je kako će sav prihod od prodaje knjige biti namijenjen obnovi crkve u Borovici.

Ovom prilikom, Zavičajna zajednica Borovičana upućuje zahvalu  svima koji su došli i podržali ovaj važan događaj. Veselimo se što će ova knjiga pronaći put do mnogih domova i srca te na taj način nastaviti čuvati uspomenu na Borovicu i njene ljude. (tekst i foto: Zavičajna zajednica Borovičana)

ZG-promocija-monografije-18
ZG-promocija-monografije-17
ZG-promocija-monografije-16
ZG-promocija-monografije-15
ZG-promocija-monografije-14
ZG-promocija-monografije-13
ZG-promocija-monografije-12
ZG-promocija-monografije-11
ZG-promocija-monografije-10
ZG-promocija-monografije-9
ZG-promocija-monografije-8
ZG-promocija-monografije-7
ZG-promocija-monografije-6
ZG-promocija-monografije-5
ZG-promocija-monografije-4
ZG-promocija-monografije-3
ZG-promocija-monografije-2

Last modified on Petak, 18 Listopad 2024 11:19
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 8628

Jučer 8888

Ovaj Tjedan 43226

Ovaj Mjesec 184381

Ukupno 15433703

Currently are 227 guests and no members online