Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Otkriven spomenik poginulim braniteljima na Pogari

14 Tra 2016
1041 times

Danas, 14.11.2015. godine na selu Pogar otkriveno je spomen obilježje palim braniteljima HVO-a sa ove mjesne zajednice ,

njih ukupno 14. Na inicijativu MZ Pogar, a uz suglasnost Udruge obitelji poginulih branitelja i civilnih žrtava rata početkom ove godine počele su aktivnosti oko podizanja spomenika palim braniteljima. Zahvaljujući potpori kantonalnog ministarstva za pitanje branitelja Zenica, predsjedniku Federacija Marinku Čavari, općini Vareš, župnom Uredu Vareš, gospodinu Iva Tadiću delegatu u Domu naroda FBiH i predsjednika ŽO HDZ Ze-Do, OO HDZ Vareš i mještanima MZ Pogar radovi su privedeni kraju.
U 14 sati služena je sveta misa za sve poginule branitelje koju je predvodio župnik fra Mirko Majdandžić. U svojoj kratkoj propovijedi osvrnuo se na poginule i uputio kratke riječi nad kojima se svi trebamo zamisliti. „Jesu li ove žrtve mučenici, jer danas obilježavamo sv.Nikolu Tavelića prvog mučenika, i trebamo li ih tako promatrati. Oni su dali svoje živote da svima nama bude bolje, da gradimo bolju budućnost, a oni su je gradili tako da su dali svoje živote. S druge strane koliko smo svi mi učinili da nam bude bolje, do sada ali i u buduće? Koliko svako od nas može napraviti da nam bude bolje? Koliko osobe na visokim pozicijama u politici sa ovih područja čine da nam svima bude bolje, ne kažem da ne čine, ali uvijek može bolje. Ovaj spomenik je simbol naših žrtava koje ne smijemo zaboraviti, kršćanski je oprostiti i to svako od nas treba učiniti ali ove žrtve ne smijemo zaboraviti“, rekao je župnik.
Spomenik su otkrili Elizabeta Šurkić, majka najmlađeg poginulog branitelja Vjekoslava Šurkić i Zoran Miletović sin poginulog Alfonza Miletović. Vijence su položili: Udruga poginulih i nestalih vojnih i civilnih žrtava rata, Udruge HVO-a proistekle iz Domovinskog rata, općinski načelnik i predsjedavajući Općinskog vijeća, predsjednik MZ Pogar, ministar financija u Vladi ZDK Andrej Kajić i Iva Tadić predsjednik ŽO HDZ ZDK i delegat u Domu naroda FBiH.
Na kraju je upućena zahvala svima koji su dali svoj doprinos prilikom izgradnje ovog spomen obilježja, a potom su se prisutni uputili u prostorije Doma na skromni domjenak.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5554

Jučer 7725

Ovaj Tjedan 49290

Ovaj Mjesec 209353

Ukupno 13993797

Currently are 159 guests and no members online