Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

U Sarajevu promovirana knjiga Avdije Kovačevića

14 Tra 2016
1389 times

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu 10.02.2016. godine održana je promocija knjige „Zločin, istina i pravda 1992. - 1995.“ autora Avdije

Kovačevića. Ovo je prva promocija knjige izvan Vareša, a o knjizi su govorili prof. dr.sci. Goran Šimić, fra Mirko Majdandžić, prof. Mesud Hero i sam autor Avdija Kovačević. Moderator ove promocije bio je Fuad Kovač koji je ujedno i urednik knjige.
Prof. dr. sci Goran Šimić istako je da ova knjiga oslikava današnje stanje u Bosni i Hercegovini ali i širem smislu u bivšoj Jugoslaviji. Kako ćemo se odnositi prema zločinima koji su počinjeni i kako ćemo i na kojoj osnovi izgraditi novu Bosnu i Hercegovinu, sve su to pitanja koja su pred nama, ili ćemo novu BiH izgraditi na temeljima istine i pravde bez obzira na boju kože ili pripadnosti bilo koje vjere. O ovim pitanjima možemo naći odgovore u knjizi i primijeniti ih u našem životu.
Fra Mirko Majdandžić je u svom obraćanju rekao sljedeće:“ Svi mi imamo svoj djelić istine na kojem gradimo sve ostalo, taj djelić istine je vrlo mali. Rat sam proveo u Sarajevu i znam kako zvuči granata kada dođe s Grbavice ali ne znam kako je kada granata padne na tu drugu stranu. Taj dio istine nikada neću saznati, a to će znati oni koji su bili tamo. Kada bismo mi te dvije istine mogli staviti jednu pored druge, da ih isprepletemo, jedna drugu da nadopune, e tada bi isitina bila mnogo drugačija. Avdija je to pokušao u ovoj knjizi i mislim da je to uspio, a to je velika hrabrost jer „oni moji“ ne žele da ja pišem o „njima“ na isti način. To je naš veliki problem i problem cijele države i kada bismo to primijenili svima bi nam bilo bolje.“
Profesor Mesud Hero naglasio je da poznaje samo jednog načelnika koji je napisao knjigu jer pored svih obveza koje imaju ne uspijevaju ni pročitati, a kamoli pisati. „Tema knjige je oprost, ali se postavlja pitanje ko smo mi i imamo li pravo da u ime nekokga da oprostimo. U knjizi postoje dva dijela, u prvom dijelu naglašeni su argumenti potkrijepljeni dokumentima, a u drugom dijelu knjige govori s pravne strane kao vrhunski pravnik za pravnu odgovornost za počinjena djela. Suštinsko pitanje se postavlja, a ono je, pjevaju li naša djeca pjesme o osveti, ja kažem da pjevaju. Pogledajte na internetu, svuda oko nas... Načelnik je pokušao da pređe preko toga i ovo je prvi put da je neko pokušao da to učini na ovakav način. Ovdje se predstavio kao načelnik svih građana općine Vareš bez obzira kojoj vjeri pripadaju. Moramo preći preko straha i negativnih pojava i bit konstruktivni u našem društvu“, istkao je Hero.
Na samom kraju obratio se i sam autor Avdija Kovačević, uputio zahvale svima koji su došli na promociju, a posebnu zahvlanost veleposlaniku Republike Hrvatske Ivanu Del Vechiu. Također, zahvalio se gostima koji su na ovako lijep način govorili o knjizi te izrazio nadu da će knjiga bit smjernica budućim generacijama na izgradnji bolje i ljepše Bosne i Hercegovine.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 337

Jučer 8419

Ovaj Tjedan 24351

Ovaj Mjesec 110168

Ukupno 14118122

Currently are 119 guests and no members online