Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana Tematska sjednica Općinskog vijeća Vareš

14 Tra 2016
1419 times

U velikoj dvorani općine Vareš 10.02.2016. godine održana je prva Tematska sjednica OV sa samo jednom točkom dnevnog reda i to: Informacija o stanju u TRD Vareš.


Sjednica je zakazana zbog problema koje su na prethodnoj 33. redovnoj sjednici općinskog vijeća iznijeli pojedini radnici, a iz razloga nemogućnosti ostvarivanja prava na odlazak u mirovinu zbog neuplaćenih doprinosa. Istog dana (10.02.2016.) menadžment i rukovodstvo TRD-a pozvalo je vijećnike i sve koji su pozvani na sjednicu da dođu u pogon TRD-a te se upoznaju s radom ove firme. Obilaskom pogona gosti su se uvjerili u mogućnosti ovog poduzeća i kapacitetima koje posjeduju.
Sjednicu je u 11 sati otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća, a potom se prisutnim obratio načelnik općine Adija Kovačević te prisutne upoznao s detaljima oko privatizacije TRD-a i duga koji je nastao u proteklom razdoblju. U nastavku sjednice svoja mišljenja i stavove iznijeli su predstavnici samoorganiziranih radnika TRD-a, predstavnici Sindikata TRD-a, vlasnici i menadžment TRD-a kao i vijećnici. Na burnoj sjednici, koja je trajala punih pet sati, razmijenjena su mišljenja, stavovi ali i teške riječi od strane sudionika rasprave.
Kako se radi o privatnoj firmi na koju općina Vareš nema utjecaja ni po kom osnovu, doneseni su sljedeći zaključci:
-    Uputiti urgenciju menadžmentu i većinskom vlasniku TRD-a Vareš da u roku od najduže 60 dana izvrši uplatu doprinosa za uposlenike koji su ispunili uvjet za odlazak u mirovinu (dva uposlenika).
-    Oformiti radno tijelo formirano od Načelnika Općine, Predsjedavajućeg Općinskog vijeća, g. Ibre Hercegovca kao predsjednika sinidikata TRD-a, g. Naila Alihodžića kao predstavnika samoorganiziranih zaposlenika koji bi sudjelovali izravno na pronalaženju rješenja za novonastalu situaciju u TRD-u ( rok 60 dana).
-    Novooformljeno radno tijelo održati što hitnije sastanak ( u roku 10 dana) sa vlasnikom kapitala TRD-a i menadžemtnom firme zbog mogućnosti eventualne dokapitalizacije, odnosno mogućnosti prodaje novom vlasniku.
-    Uputiti urgenciju Vladi FBiH i Parlamentu FBiH da što prije usvoje sistemska rješenja koja će na adekvatan način riješiti prava na mirovinsko i zdravstveno osiguranje zaposlenika. Urgenciju uputiti u rodku od 10 dana.
-    Podržavamo zaključke Sindikata koji su prezentirani na Tematskoj sjednici Općinskog vijeća i samoorganiziranih radnika TRD-a.
-    Ukoliko se ne ispoštuje Zaključak pod rednim brojem 1. uputiti zahtjev Tužiteljstvu ZDK da se aktivno uključi i ispita poslovanje TRD-a Vareš od momenta privatizacije do danas i da se da eventualni nalog istražnim organima za istražne radnje.
Rok od 60 dana brzo će proteći i nadamo se da će se ovi zaključci primijeniti u praksi, a o svemu će javnost bit blagovremeno obaviještena.
Vjerujemo da će se u narednom razdoblju iznaći rješenja ne samo za radnike TRD-a nego i sve radnike koji svoja prava traže na ovakav način.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5540

Jučer 8344

Ovaj Tjedan 21135

Ovaj Mjesec 106952

Ukupno 14114906

Currently are 293 guests and no members online