Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Help prezentirao projekte implementirane u Varešu

07 Lis 2016
3126 times

U sportskoj dvorani MSŠ Nordbat2 u Varešu danas, 07. listopada

2016. godine njemačka organizacija Help u suradnji s lokalnim partnerima iz Vareša organizirala je prezentaciju implementiranih aktivnosti u projektu “Izgradnja održive ekonomije kroz razvoj malih i srednjih poduzeća (MSP) i turističkih kapaciteta u Bosni i Hercegovini“ , koji je financiran od strane Vlade Savezne Republike Njemačke kroz Pakt za stabilnost jugoistočne Europe.

Na početku prezentacije prisutnima se obratio Frank Werner, šef ekonomskog odjela njemačke ambasade u Sarajevu. U svom obraćanju naglasio je kako se radi o posebnom događaju za Vareš, jer je riječ o prezentaciji implementiranog u protekle tri godine, kako u Varešu, tako i u općinama Kakanj i Jablanica. Dodao je da je osnovni cilj projekta bio generirati održiv ekonomski rast i zapošljavanje kroz turističke potencijale uz podršku njemačke vlade, koja je pored državne i kantonalne razine, usmjerena i na lokalnu razinu. Gospodin Werner je istaknuo da je projekt fokusiran na 5 lokalnih ciljeva i to:
- podršku poljoprivrednoj proizvodnji, zanatima i uslugama kroz grantove, obuke, prezentaciju i povezivanje sektora;
- generiranje razvoja turizma kroz podršku pojedinačnih osoba u turizmu;
- podizanje sektora turizma kroz pravljenje turističkih paketa i promociju;
- praćenje napretka i pruženu pomoć na različitim poslovima i
- promociju samoodrživog povratničkog duha među socijalno ranjivom grupacijom.
Rezultati projekta su itekako vidljivi na području općine Vareš,a ogledaju se kroz: 180 km očišćenih pješačkih i biciklističkih staza, postavljanje 16 orijentacijskih mapa, izgradnju 17 sjenika/odmorišta od koristi za sve - izletnike, bicikliste i planinare, potom kroz postavljanje solarnih panela na kraljevskom gradu Bobovcu, kroz edukaciju i obuku članova GSS-a Vareš i nabavku alpinističke opreme, organizaciju tečajeva engleskog jezika, organiziranje studijske posjete na Zlatibor, te razvoj web stranice www.visitvares.com. U Varešu je ukupno 38 korisnika dobilo podršku Helpa u iznosu preko 100.000 eura, što je itekako jaka financijska injekcija.
Gospodin Werner je izrazio nadu da ovaj projekt predstavlja tek početak održivog turizma u općini Vareš, jer je kako je naglasio " turizam vrlo dobar izvor prihoda, no turisti su i zahtjevni klijenti. Da biste privukli turiste u Vareš morate raditi na obogaćivanju svoje ponude. Priroda u Varešu jeste sjajan potencijal, ali to nje dovoljno da bi privukli turiste. Nadam se da vam je ovaj projekt pomogao da vidite u kojem bi pravcu turizam u Varešu trebao ići", zaključio je svoje izlaganje gosp. Frank Werner.

Timo Stegelmann, regionalni predstavnik organizacije Help je svoje obraćanje počeo riječima: " Želim podcrtati rezultate projekta - 180 km uređenih pješačkih i biciklističkih staza sa signalizacijom koje smo postigli sa svojim partnerima u Varešu. Također 31 korisnik iz mikro i malih poduzeća je dobio našu podršku, a suradnja s partnerima na terenu je bila vrlo uspješna i nadam se da će takva ostati. Izuzetno smo zadovoljni suradnjom s Općinom Vareš". Gosp. Stegelmann je u nastavku rekao:" Još želim spomenuti bazu podataka s turističkim smještajnim kapacitetima i web site visitvares.org. Nadam se da će ovo biti održiv projekt u narednom razdoblju uz podršku Općine. Mi možemo ubuduće pružiti samo savjetodavnu pomoć, ali općina mora raditi dalje na razvoju vlastitih turističkih potencijala" zaključio je.
Miroslava Babić je uradila prezentaciju web stranice visitvares.com i predstavila Klub ekstremnih sportova Perun Va. Istaknula je sljedeće: " Naš glavni cilj u prvim mjesecima postojanja kroz projekt kojeg smo radili uz podršku organizacije Help i lokalne samouprave jest da upoznamo javnost sa svim turističkim potencijalima koje Vareš kao grad i Općina posjeduje. Važno je napomenuti da se oslanjamo na dosadašnje rezultate turističkih poduhvata u Općini Vareš, a u nekima smo i sami sudjelovali. Naš fokus će biti na promociji kulturno-povijesnih znamenitosti, promociji prirodnih ljepota planine Zvijezde s posebnim naglaskom na seoski, te sportski turizam". Dodala je da KES Perun Va nudi usluge licenciranih turističkih i planinarskih vodiča, te alpinista.  Kada je u pitanju web site visitvares.com, Miroslava Babić je naglasila da će raditi na promociji kulturno-povijesnih znamenitosti u koje se ubraja i 8 registriranih nacionalnih spomenika na području vareške općine, te da su već kreirali tri turistička paketa. " U procesu je kreiranje zimskih paketa,a sljedeće ljeto namjeravamo dočekati s jednodnevnim, dvodnevnim i trodnevnim aranžmanima s ukupno šest turističkih paketa", zaključila je na kraju.

Federalna ministrica kulture Zora Dujmović koja je danas također bila prisutna na prezentaciji projekta Helpa, naglasila je da je došla dati podršku općini Vareš u razvoju turizma, koji je usko vezan i isprepleten s kulturom. "Volim vidjeti da ljudi napreduju i imaju pomake na bolje. Ono što me ponukalo da sam u proteklom razdoblju nekoliko puta bila u Varešu je manifestacija Dani europskog kulturnog naslijeđa koja će se održati od 25. do 27. listopada u Olovu pod nazivom Kulturno nasljeđe Olova i olovskog kraja i kroz koju ćemo obići obelisk kralja Tvrtka u Bakićima, stećke koji su ušli na UNESCO listu ove godine, svetište Majke božje u Olovu, staru drvenu džamiju u Solunu i kovačke majdane u Oćeviji", izjavila je ministrica Dujmović za radio Bobovac. 

Nakon prezentacije članovi GSS-a Vareš iz Kluba ekstremnih sportova Perun Va imali su prezentaciju sigurnosnog segmenta projekta kroz par vježbi simulacije spašavanja. Nakon toga je instruktor gorske službe spašavanja i helikopterskog spašavanja iz Sarajeva Selver Hajrulahi uručio prigodne certifikate za članove GSS-a Vareš: Velimir Gavran, Mirza Zec, Ivan Miketin, Aziz Numanović, Admir Čizmo, Evelin Balta, Dženana Sadiković i Alen Sirotanović.
Predstavnici i članovi različitih NVO s područja općine Vareš na platou ispred zgrade Općine napravili su sajamsku prezentaciju vareških potencijala kroz ponudu i degustaciju zdrave, organske hrane, te prezentaciju loklanih biznisa i udruženja. Tako su gosti i naši sugrađani mogli vidjeti gastro ponudu članica Foruma žena Strica Zarudje, Bošnjačke zajednice kulture Preporod, farme Ajanović, kupiti domaći med članova udruženja Polen Vareš, razgledati kovačku ponudu Alojzije Vijačkića iz Oćevije, te rukotvorine i ostale ukrasne predmete članove udruge Izvorno vareško.

Bila je ovo zaista sveobuhvatna promocija turističkih potencijala naše općine i ostalih segmenata usko vezanih uz turizam, koja će vjerujemo imati odjeka i zainteresirati turiste za obilazak vareških kulturnih, povijesnih i turističkih ljepota.

IMG2479-Copy
IMG2480-Copy
IMG2481-Copy
IMG2482-Copy
IMG2483-Copy
IMG2484-Copy
IMG2485-Copy
IMG2486-Copy
IMG2487-Copy
IMG2488-Copy
IMG2490-Copy
IMG2491-Copy
IMG2492-Copy
IMG2493-Copy
IMG2495-Copy
IMG2496-Copy
IMG2498-Copy
IMG2499-Copy
IMG2501-Copy
IMG2502-Copy
IMG2503-Copy
IMG2504-Copy
IMG2505-Copy
IMG2507-Copy
IMG2508-Copy
IMG2509-Copy
IMG2510-Copy
IMG2511-Copy
IMG2512-Copy
IMG2513-Copy
IMG2514-Copy
IMG2515-Copy
IMG2517-Copy
IMG2516-Copy
IMG2518-Copy
IMG2519-Copy
IMG2520-Copy
IMG2521-Copy
IMG2522-Copy
IMG2523-Copy
IMG2524-Copy
IMG2525-Copy
IMG2526-Copy
IMG2527-Copy
IMG2528-Copy
IMG2529-Copy
IMG2530-Copy
IMG2532-Copy
IMG2533-Copy
IMG2534-Copy
IMG2535-Copy
IMG2536-Copy
IMG2537-Copy

Last modified on Petak, 07 Listopad 2016 12:54
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4177

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 4177

Ovaj Mjesec 214392

Ukupno 13998836

Currently are 199 guests and no members online