Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Najavljujemo manifestaciju DANI EUROPSKOG NASLIJEĐA 2016.

21 Lis 2016
2236 times

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta u Olovu

će od 25. do 27.10. 2016. godine biti održana kulturna manifestacija DANI EUROPSKOG NASLIJEĐA.

Riječ je o manifestaciji koja se od 1991. godine održava u europskim zemljama, a utemeljena je od strane Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice u Strazburu, Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu. Izravan povod za osnivanje dao je projekt pod nazivom OTVORENI DANI KULTURNIH SPOMENIKA koji je prvi put održan u Francuskoj 1984. godine, kako bi se širokoj publici pokazali spomenici koji im nisu dostupni.                                                                                                                              

Cilj održavanja manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe.

Nakon niza uspješnih manifestacija održanih na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine (u Mostaru, Tuzli i Srebreniku, Vranduku, Kraljevoj Sutjesci, Visokom, Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu, Čapljini, Počitelju i Stocu, Jajcu, Travniku i Donjem Vakufu, Sarajevu, Konjicu, Goraždu, Livnu), Ministarstvo će ovogodišnju, jubilarnu 20. manifestaciju po redu, organizirati u Olovu.

Višegodišnji projekat Vijeća Europe ove će se godine održati na temu: „Lokalna zajednica i kulturno naslijeđe“. Prema mjestu održavanja, manifestacija je nazvana Kulturno naslijeđe Olova i olovskog kraja, s ciljem da se usmjeri pažnja na vrijedne nacionalne i kulturno - povijesne spomenike Općine Olovo i olovskog kraja. Na ovom području nalaze se kulturno -  povijesni spomenici koji bi po svojoj specifičnosti, izuzetnosti i značaju trebali biti na svjetskoj vrijednosnoj ljestvici. Povod za izabranu temu i mjesto jeste i promoviranje lokaliteta stećaka Mramor u Musićima koji su nedavno upisani na UNESCO Listu svjetske kulturne baštine.

Program ovogodišnjih DANA EUROPSKOG NASLIJEĐA bit će izuzetno bogat.

Prvog dana manifestacije, 25.10.2016. godine, u 11,15 sati u sali hotela Aquaterm u Olovu bit će upriličeno svečano otvaranje manifestacije s obraćanjem ministrice Zore Dujmović, načelnika općine Olovo Đemala Memagića i načelnika općine Vareš Avdije Kovačevića.
U sali hotela Aquaterm bit će postavljena i UNESCO izložba fotografija „Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici“.

Nakon svečanog otvaranja, uslijedit će obilazak bogatog kulturno-povijesnog naslijeđa Olova i olovskog kraja: obeliska Kralja Tvrtka, jednog od najstarijih kulturno - povijesnih spomenika čija starost još uvijek nije precizno procijenjena,  ostataka srednjovjekovne crkve sv. Roka u Bakićima Donjim (jednog od najstarijih crkvišta na Balkanu), povijesnog područja nekropole sa stećcima Mramor u Musićima (80 stećaka) - proglašenog nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, Crkve Majke Božje izgrađene u XIV stoljeću - proglašene nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (inače, Olovsko svetište Majke Božje spada među najveća hodočasnička mjesta na Balkanu), graditeljske cjeline Drvene džamije u Solunu kod Olova izgrađene 1546. godine - proglašene nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine koja baštini iskustva i tradiciju drvenih džamija u Bosni i Hercegovini.
Uvaženi gosti i sudionici obići će tri kovačnice u selu Oćevija (smještenom između Vareša i Olova), koje su do danas, u vrijeme modernih tehnika i tvornica, sačuvale tradicionalni, srednjovjekovni način kovanja željeza. Kovačnice se pokreću snagom vode iz rječice Oćevijice te jako podsjećaju na vodenice. Ipak, zvuk teškog čekića ukazuje na nešto drugo zbog čega su tri kovačnice, u vareškom kraju poznate i kao majdani, proglašene nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
Nakon obilaska kovačnica, uslijedit će prezentacija i izložba Udruge „Izvorno Vareško“ u Domu kulture Oćevije.

Drugog dana manifestacije, 26.10.2016. godine, održat će se Okrugli stol: Kulturno naslijeđe Olova i olovskog kraja. Na Okruglom stolu će sudjelovati eminentni stručnjaci i poznavatelji bosanskohercegovačke kulturne baštine.
Neke od tema okruglog stola će biti: „Nominacija nekropola stećaka iz Bosne i Hercegovine za upis na UNESCO Listu svjetske baštine“, „Nekropola sa stećcima Mramor u Musićima“ (ove godine unesena na UNESCO Listu svjetske kulturne baštine), „Obelisk kralja Tvrtka“ (1970. godine izložen u Parizu na izložbi Umjetnost na tlu Jugoslavije od prahistorije do danas, a koja je kasnije obišla svijet), „Fra Matija Divković - prva tiskana knjiga u BiH“, „Drevna džamija u Solunu - primjer specifičnog graditeljskog nasljeđa“, „Svetište Gospe Olovske“.

Cilj okruglog stola je da se skrene pažnja na bogatstvo, značaj, stanje, zaštitu i čuvanje vrijednih nacionalnih i kulturno - povijesnih spomenika Olova i olovskog kraja, kao važnih faktora identiteta i kontinuiteta naroda u BiH.
Okrugli stol će se održati u sali hotela Aquaterm u Olovu sa početkom u 14,00 sati.

Povelja Federalnog ministarstva kulture i sporta za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-povijesnog naslijeđa Bosne i Hercegovine

26.10.2016. godine, u 19,00 sati u sali hotela Aquaterm u Olovu bit će upriličena i svečana dodjela Povelja zaslužnim pojedincima i institucijama. Prvi put su povelje za zasluge u zaštiti kulturno-povijesnog naslijeđa dodijeljene 2004. godine, a povod je bio uspješan završetak obnove Starog mosta u Mostaru. Dobitnici se biraju iz reda stručnjaka i institucija povezanih s izabranom temom za aktualnu godinu.
Za doprinos u očuvanju, konzervaciji, obnovi i promoviranju bh. kulturno-povijesnog naslijeđa, ovogodišnji dobitnici Povelje su: Boško Andrić, Općina Olovo, Općina Vareš i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Prvog i drugog dana manifestacije održat će se Program Mladi i naslijeđe.
Edukativni Program Mladi i naslijeđe se provodi u osnovnim i srednjim školama Federacije BiH od 1997. godine s ciljem educiranja mladih o kulturno-povijesnom naslijeđu Bosne i Hercegovine. Program „Mladi i naslijeđe“ je važan segment ove manifestacije iz razloga što podstiče mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno-povijesno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Ove godine u programu Mladi i naslijeđe sudjelovale su brojne osnovne i srednje škole. Pristiglo je preko 650 učeničkih likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova te veliki broj fotografija i maketa na temu: “Materijalno i nematerijalno naslijeđe moga zavičaja“. Navedena tema je usmjerila pažnju učenika na bosanskohercegovačku baštinu kraja i okoline u kojoj žive. Očekujemo da će ova tema podstaći učenike da istražuju i uče o vremenu, prostoru, življenju, običajima, graditeljstvu i dostignućima na našim prostorima.

U Olovu će od 25. do 27.10. ove godine boraviti i sudjelovati učenici i nastavnici iz raznih  gradova FBiH (Srebrenik, Tuzla, Visoko, Tomislavgrad, Konjic, Maglaj, Goražde, Gradačac, Mostar, Čitluk, Ljubuški, Bihać, Sarajevo, Livno, Banovići, Breza, Vareš, Olovo, itd.), gdje će prezentirati svoje najuspješnije radove i posjetiti kulturno-povijesne spomenike Olova i olovskog kraja. 

U okviru programa bit će postavljena i izložba najuspješnijih radova u Osnovnoj školi Olovo, koji svjedoče o kreativnosti, znanju i ljubavi mladih za bosanskohercegovačko kulturno-povijesno naslijeđe. U ovoj školi će u utorak, 25.10.2016. godine, u 18.00 sati, biti upriličena svečana dodjela diploma nagrađenim učenicima/učenicama i nastavnicima/nastavnicama osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1658

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 1658

Ovaj Mjesec 211873

Ukupno 13996317

Currently are 149 guests and no members online