Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održan okrugli stol "Žene sa sela - mi sijemo sjeme ravnopravnosti"

21 Tra 2017
3540 times

Za članice Udruženja žena za ruralni razvoj ,

održivi povratak, reintegraciju i resocijalizaciju povratnika Zvijezda Vareš danas, 21.travnja 2017. godine održan je okrugli stol na temu "Žene sa sela - mi sijemo sjeme ravnopravnosti". Organizator okruglog stola je Fondacija za održivi povratak, a gošća predavač bila je dr. Branka Antić, predsjednica Udruženja Snaga žene iz Tuzle.

U razgovoru za radio Bobovac dr. Antić je istaknula:" Cilj okruglog stola je da pikažemo koliko je ruralna žena jaka i koliko ustvari može, da osvijestimo njen stvarni položaj koji je već odavno prisutan. Ruralna žena dnevno provede 10 sati baveći se poslovima koji se rade vani, u baštama, proizvedeći poljoprivredne proizvode, radeći oko životanja (krava, svinja), plus kućni poslovi poput kuhanja, spremanja. Mi danas želimo govoriti o ravnopravnosti među ženama i muškarcima koja bi tzrebala biti potpuno prirodna i jasna, te ravnopravnosti žena sa sela s urbanim ženama koje imaju mnogo bolji i lakši pristup različitim servisima."

Dr. Antić već 20-ak godina preko svog Udruženja surađuje s raznim Udruženjima u Varešu i dobro poznaje situaciju našeg kraja. O tome kaže: "Žene su generalno u BiH pokazale veliku snagu, naročito nakon razornog konflikta u BiH, a i sam rad i njihova odgovornost, majčinski instinkt i instinkt žene da održi obitelj na okupu i drži kuću da se ognjišta ne ugase je doprinio tomu da žene opstanu. Žene u Varešu to zaista znaju. One su vrlo orjentirane ka kapacitetima i resursima koje imaju, koristeći zemlju i svoju vlastitu snagu. Vrlo mudro one to koriste i pokazuju da su vrijedni članovi našeg društva i da ne trebamo minimalizirati njihovu prisutnost. Žene u vrijedne, rade razne poslove, od ručnih radova do poljoprivredne proizvodnje, plasteničke proizvodnje. Naše iskustvo i same donacije koje su išle s naše strane prema ženama su opravdale naše povjerenje, a ostvarile njihovu želju da zaista nešto rade, plastenici su puni povrća, kuhanje im je pasija i preponosne su na proizvodnju zdrave ekološkki prihvateljive hrane."

Donacije koje je uduženje Snaga žene osiguralo za žene u Varešu su sadnice lavande i plastenici s dodatnom opremom, te male freze, dodala je dr. Antić.

Pozdravne riječi na radionici uputila je i predsjednica Udruženja Zvijezda Adisa Likić, te upoznala članice da je radionica osigurana kroz projekt koji financira Fondacija za osnaživanje žena u BIH. Nakon okruglog stola podijeljena su i sjemena za članice Udruženjasukladno njihovim potrebama, a cilj podjele je da se dio sredstava osiguranih ubiranjem plodova vrati Udruženju  koje planira obilježiti 15.10. - Međunarodni dan žena sa sela.

Okrugli stol podržao je i općinski načelnik Zdravko Marošević, koji je poozdravio sve prisutne na okruglom stolu i poručio da se žena mora sama izboriti za svoja prava i preuzeti svoju odgovornost, kako u domaćinstvu, tako i u društvu. Također je dodao da će udruženja žena u Varešu imati njegovu punu potporu i pažnju

Po završetku radionice za sve prisutne osiguran je ručak i druženje na ribnjaku Sirena.

adisa
adisa1
adisa2
adisa3
adisa4
adisa5
adisa7
adisa6
adisa8
adisa9
adisa10

Last modified on Nedjelja, 23 Travanj 2017 19:32
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1816

Jučer 10419

Ovaj Tjedan 46540

Ovaj Mjesec 136949

Ukupno 13921393

Currently are 583 guests and no members online