Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Na Birou rada Vareš trenutno 1.073 osobe

12 Svi 2020
1984 times

Kao posljedica stanja nastalog pojavom i širenjem korona virusa i u Varešu je došlo do rasta broja nezaposlenih

osoba. Kako doznajemo, u evidenciji Biroa rada Vareš na kraju mjeseca travnja/aprila broj nezaposlenih je tisuću sedamdeset i tri osobe (1.073), što je u odnosu na mjesec ožujak/mart više za sto šezdeset i pet (165) osoba.

Novoprijavljene osobe su iz skupine kvalificiranih radnika i srednje stručne spreme, što ukazuje da uglavnom dolaze iz realnog sektora i koliko je on pogođen. Da se radi o osobama koje dolaze iz proizvodnog sektora, govori i podatak da su u tijekom mjeseca travnja/aprila na evidencije Biroa rada Vareš prijavljene sto osamdeset i četiri (184) osobe, te da su 80% osobe muškog spola.

Ipak neočekivano, kada su u pitanju poslodavci naše općine, veliki broj se odmah odlučio na otpuštanje svojih radnika, a kao razlog su navedeni ekonomski višaka ili istek rada na određeno vrijeme. Radi se o sto osamdeset i jednoj osobi (181) kojoj je prestao radni odnos, a čije je prebivalište općina Vareš. Najveći broj otpuštenih radnika dolazi od poslodavaca s adresom poslovanja u Varešu: sto pedeset i šest (156) ili 86/%.

Ako gledamo djelatnosti poslodavaca koji su otpustili radnike, zaključujemo da su daleko najviše pogođene drvna industrija (sto petnaest (115) radnika) , trgovina i ugostiteljstvo (trideset i jedan (31) radnik), kladionice (četrnaest (14) radnika), a u manjem broju su radnici tekstilne industrije, osiguranja itd.

U istom razdoblju zaposleno je šesnaest (16) osoba sa naše evidencije (šest u Varešu).

" Ono što je važno za ove radnike kojima je prestao radni odnos i koji su se prijavili na našu evidenciju je da, u najvećem broju, imaju pravo na novčanu naknadu u trajanju od tri do dvadeset i četiri mjeseca, te da da ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje", kaže nam šefica Biroa rada Vareš Jasna Operta Svinčicki.

" Nažalost, informacije kojima trenutno raspolažemo nam govore da će ubrzo još neki poslodavci otpustiti svoje radnike koji će se prijaviti na našu evidenciju već u prvoj polovici svibnja/maja", dodaje Jasna Operta Svinčicki.

No, šefica Biroa rada Vareš zaključuje svoju izjavu blagim optimizmom i kaže "Dobra vijest je da će jedan poslodavac vratiti svojih tridesetak zaposlenika u radni odnos".

Kako doznajemo, tijekom mjeseca aprila/travnja dva poslodavca Birou rada Vareš su prijavila potrebe za dva radnika.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6191

Jučer 6808

Ovaj Tjedan 18132

Ovaj Mjesec 178195

Ukupno 13962639

Currently are 65 guests and no members online