Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Uz Dan rudara

22 Pro 2020
1138 times

Naš sugrađanin Melkior Brđanović, dipl. ing. geologije povodom 21. prosinca/decembra - Dana rudara u našu redakciju dostavio je prigodan tekst posvećen ovom časnom zvanju i rudarenju u Varešu, koji donosimo u nastavku.

Dan rudara. To je dan kad se prisjetimo svih onih, koji su svojim mukotrpnim radom, stoljećima stvarali povijest vareškog kraja.
Potsjetimo se na ilirsko doba, doba drevnih Rimljana, vremena Kulina bana (i dobrijeh dana), sjetimo se i Dubrovčana ( visprenih trgovaca i prvih koncesionara naših rudnika); sjetimo se ikralja Stjepana (posljednjeg vladara Bosne samosvojne - doba u kojem je u najvećoj zabilježenoj rudarskoj nesreći u rudnicim metala, u rudniku-jami željezne rude Jerkov kamen u Borovici ostalo zatrpano sedam rudara), i  doba  sultana(kad je donesen rudarski zakon „Kanun sas“).

Najradije se sjetimo „profesionalnih“ rudara S a s a“ (koji, svojim vještinama, mukotrpan rudarski posao učiniše snošljivijim i efikasnijim)  i bosanskih franjevaca-ujaka (preteča bosanske i, posebno, vareške pismenosti).
Nerado se, pak, sjetim doba monarhije [čijim dolaskom je uništen autohtoni željezni obrt vareškog kraja i započela industrijska proizvodnja, koja je tehnička dostignuća iskoristila za nesmiljenu eksploataciju  prirodnih resursa, ruda(željeza, mangana, kroma i olova sa srebrom) i šuma].

Još teža vremena su nastupila dolaskom  kraljevina, (one su naslijedile kolonijalno ponašanje, koje je uz nesnalaženje u vođenju suvremenih industrijskih procesa, pogoršalo stanje rudara) kada su učestali i štrajkovi za povrat izgubljenih prava i dostojanstva. ( Najveći od tih štrajkova dogodio se21. decembra  1920. godine - štrajk izbija  u  Kreki , Zenici , Kaknju , Brezi , Mostaru  i  Banjoj Luci, koji je po mjestu Husino brdo dobio nazivHusinska buna.

U spomen na sedam ubijenih rudara, taj dan se obilježava kao DAN RUDARA .

Tu su rudari (komorati ), (samosvojni,kao nekad davno) zajedno sa ostalim zaposlenicima radne organizacije, vezanim za rudnike i separaciju, slavili svoj praznik. Bile su to radne proslave organizirane po smjenama ; pri kraju izrađenih smjena. Tom prilikom su sumirani poslovni rezultati  Radnih jedinica i vršena dodjela priznanja (statua rudara) istaknutim pojedincima.

Centralne proslave organizirane su (uglavnom) subotom u objektima kao što su  DTV Partizan, Radnički (kasnije  i  Centar).

Tradicija proslava Dana rudara (21.decembra), kakve smo pamtili, stara je jedno stoljeće.

Nasuprot tome, tradicija rudarenja na ovim prostorima stara je više od dva tisućljeća.

To je dan koji se, u Varešu, trebao zvati  DAN ZAHVALNOSTI, ali je sticajem okolnosti postao  DAN SJEĆANJA ( možda je i bolje tako, jer na zahvalnost se brzo zaboravi)...
                                       

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 10108

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 44413

Ovaj Mjesec 134822

Ukupno 13919266

Currently are 228 guests and no members online