Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Uz 10. Vareš Classic Festival

09 Ruj 2022
721 times

Utemeljen prije 10 godina, Vareš Classic Festival već odavno se pozicionirao u sami vrh festivala umjetničke muzike – ne samo u Bosni i Hercegovini, nego možemo reći i šire – u regionu.

Komplimente, koje sasvim opravdano dobiva, zaslužio je promišljenim i kvalitetnim programima – kako u repertoarskom, tako i u izvođačkom smislu. Naime, tematsko (i uz to simbolično) određenje svakog izdanja, stavlja slušaoca u ulogu aktivnog učesnika, koji djela i kontekst promišlja, a ne samo (jednostavno) uživa u izvedbi. Jednako su zaslužni izvrsni izvođači – domaći i inostrani umjetnici respektabilnih karijera – kao medijatori između odabranog programa (i ideje kompozitora) i publike.

A za sve se ima zahvaliti neumornoj, talentovanoj i maštovitoj umjetničkoj direktorici Andrei Nikolić, koja je i sama izvrsna violinistkinja i istovremeno i jedan od izvođača. Svakim novim izdanjem iznenadi nas načinom odabira djela i otkrivanjem one niti koja ih povezuje. Već je postalo uobičajeno da osim kompozicija starih majstora, značajno mjesto imaju djela savremenih stvaralaca, kako domaćih, tako i inostranih (i ne manje značajno, sa akcentom na žene-stvaraoce). To je posebno važno za našu sredinu u kojoj savremeni, osobito mladi kompozitori, još uvijek teže dobivaju mjesto na koncertnim programima. A ono što posebno raduje je neprestano povezivanje i afirmisanje domaćih umjetnika što je, kako se već pokazalo, pravi put za buduće saradnje i nove projekte.

Načiniti od Vareša, živopisnog gradića stiješnjenog u klancu i pomalo izvan glavnih tokova, centar evropske muzičke umjetnosti 10-ak dana tokom godine, u uslovima u kojima za njega (ovaj muzički žanr) nema razumijevanja, ako je suditi po iznosima koji se dobivaju na raznim javnim konkursima – ravno je pothvatu. I traži mnogo energije i strpljenja Direktorice i njenog malog tima. Šteta, jer bi se stvari mogle razvijati u drugom pravcu: da Vareš, prepoznat kao sjedište Vareš Classic Festivala postane muzičko-turistički centar, utoliko prije što raspolaže i sa nekoliko prostora sasvim adekvatnih za muzičke izvedbe. I ima tople, za goste uvijek raspoložene, domaćine.

Uz sve nedaće i uprkos njima, 10. Vareš Classic Festival biće održan dostojno jubileju. Nakon dva sjajna avgustovska koncerta, na kojima su nastupili domaći umjetnici, tokom septembra, pridružiće im se i kolege iz inostranstva – od Kine, preko Francuske do Austrije. Uz to, Vareš Classic festival će gostovati u Zenici i Sarajevu, a na Festival će, kako bi ga na najbolji način zatvorila, doći Sarajevska filharmonija.

Ipak, malu sjenu ili žal budi spoznaja da se neće održati u obimu u kome je prvobitno zamišljen. Stoga je moto ovog desetog izdanja - Back to the future – aktuelniji no ikada: krajnje je vrijeme da ozbiljno postavimo pitanje i odredimo se: kako zamišljamo našu budućnost (u datim uvjetima).

mr. Maja Baralić-Materne

  • VaClaF10SivcevicSimic
  • VaClaF10Borovica
  • VaClaF10RedzicNikolic21030

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 7408

Jučer 9541

Ovaj Tjedan 33735

Ovaj Mjesec 124144

Ukupno 13908588

Currently are 228 guests and no members online