Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Borovica živi! Posvećena crkva, otvoren put

12 Tra 2016
2004 times

Petak 05. kolovoza 2011. godine velikim slovima

ostat će upisan u povijest župe Borovica. Naime, tog dana u Borovici su se dogodila dva veoma značajna događaja - posveta novosagrađene crkve čija je gradnja i obnova počela 2001. godine i otvaranje asfaltirane dionice puta u dužini 9 km. Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić obred posvete župne crkve Preobraženja Gospodinova u župi Borovica izvršio je tijekom Misnog slavlja koje je počelo u 11 sati. Okupljenim svećenicima i vjernicima na platou ispred crkve ni kiša nije mogla pokvariti radost dana. S velikom pozornošću saslušali su pozdravne riječi i govor sestre Klare Pavlović o povijesti župe Borovica. Potom se uzoritom kardinalu Puljiću odjeven u narodnu nošnju obratio prvi povratnik u Borovicu Grga Vukančić, i predao mu ključ crkve, a kardinal je nakon toga simbolično predao ključ i župu u ruke borovičkog župnika don Perice Majića. Uslijedilo je misno slavlje, ugrađivanje moći u oltar i povelje o posveti crkve koju su potpisali kumovi Silvija i Stanko Nikolić, te Hrvoje Šunjić. U svojoj propovijedi kardinal je poručio Borovičanima da mu je želja da ih posveta crkve još više zbliži i poveže i da dožive preobraženje u vjeri svojih otaca i svojih predaka. Također je rekao da Borovičani mogu otići iz Borovice, ali da nikad Borovica ne smije otići iz njih. Zanimljiv podatak jest i taj da je zadnja posveta župne crkve u sutješkom dekanatu, čiji je Borovica sastavni dio, bila 1926. godine i to upravo u Borovici, kada je posvećena bivša crkva, koja je srušena u ratu 1993. godine.

Po završetku mise, simbolično je otvorena dionica novog asfaltiranog puta od Donje do Gornje Borovice, ukupne dužine 9 km. Tom prigodom se prisutnima obratio Nikola Šimić i govorio o putu na koji se Borovica podigla iz pepela, nakon totalnog uništenja 1993. godine do danas. Osoba koja je jako zaslužna za prikupljanje sredstava za put je Niko Lozančić, visoki dužnosnik HDZ-a BiH koji se kratko obratio okupljenom puku. Nakon gosp. Lozančića obratio je i načelnik vareške općine Hamdo Fatić i izrazio svoje zadovoljstvo urađenim poslom.
Nakon ovih govora i završetka službenog dijela programa počelo je narodno veselje uz grupu Spomenar iz Busovače pojačanu glazbenicima iz Borovice, a nakon svečanog ručka borovički župnik Don Perica je imao želju svima koji su zaslužni za ovaj lijepi čin u Borovici na svoj način reći „hvala“. Zahvalnice su uručene sljedećim zaslužnim osobama, velikim i istinskim prijateljima Borovice: uzoritom kardinalu Vinku Puljiću, Theresiji Pfänder, Miji Vidoviću, Alfonsu Vögelu i grupi prijatelja iz Offenburga, kumovima crkve Silviji i Stanku Nikolić i Hrvoju Šunjiću iz Sarajeva, nj.e. Kristofu Maria Fritzenu koji je opremio crkvu svom potrebnom opremom za služenje mise, firmama Barić doo Kiseljak, Milos Haus, MPM Vareš, prečasnom Luki Keseđiću, ekonomu Vrhbosanske nadbiskupije. Zahvalnice su dobile i 4 gospođe  iz Njemačke, prijateljice Borovice Gabrijela, Inga, Monika i Anna, načelnik općine Vareš Hamdo Fatić, Niko Lozančić, Dragan Čović i Vjekoslav Bevanda visoki dužnosnici hrvatskog naroda, te predsjednik OO HDZ-a  Vareš Zdravko Marošević i prečasni Mijo Nikolić. Mnogi od njih su se obratili prisutnima, vidno ganuti izraženom zahvalnošću. I na kraju recimo da se prisutnima obratio i predsjednik Zavičajne zajednice Borovičana u Zagrebu Tomislav Matošević koji je istaknuo „oprostili jesmo, ali zaboravili nismo“. Pročitao je i imena poginulih i nestalih Borovičana u proteklom ratu i javno poručio da Borovica ima pravo znati istinu i da Borovica ne smije još uvijek biti istina koja se ne smije znati – kako je to nazvao bivši borovički župnik don Mato Majić. Tomislav Matošević se upitao i da li u BiH postoji politička volja da se istina o Borovici sazna. Izrazio je žaljenje što medijske kuće ( poziv je poslan na 40 adresa!!) nisu prepoznale značaj današnjeg događanja Borovice i nisu izvijestile o tome. Poručio je na kraju „ponesite Borovicu u srcu i dođite nam opet“!
A radio Bobovac je ovaj puta nadmašio sam sebe. Bez ikakve hvale s ponosom možemo reći da smo uz opremu koju imamo i koja ni blizu ne odgovara stvarnim potrebama izravno realizirali 6 sati programa uživo iz Borovice s brda Požeblja, ugostili u našem programu i uzoritog kardinala Vinka Puljića, te predsjednika Zavičajne zajednice Borovičana u Zagrebu Tomislav Matošević. Bio je ovo mali korak za čovječanstvo, ali veliki za radio Bobovac!
- See more at: http://107.150.35.74/~radiobob/index.php/vijesti/drustvo/item/2315-borovica-zivi-posvecena-crkva-otvoren-put#sthash.BmW6My5U.dpuf

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2184

Jučer 8054

Ovaj Tjedan 2184

Ovaj Mjesec 146384

Ukupno 14154338

Currently are 126 guests and no members online