Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Zimsko (ne)održavanje R 444

12 Tra 2016
1972 times

Jutro, 11. siječnja 2012. godine mnogi Varešani zapamtit će

po lošoj prometnoj situaciji. Naime, regionalni put R -444 od Breze preko Vareša do Šiminog Potoka uopće nije bio pročišćen, iako je snijeg padao neprestano u zadnja 24 sata, ali na svu sreću ne prejakim intenzitetom. Opet je izgleda snijeg „iznenadio“ u sred zime! Na spomenuti situaciju nismo mogli zažmiriti i veći dio jutarnjih i popodnevnih sati proveli smo emitirajući otvoreni program, prikupljajući informacije od nadležnih, ali i od naših slušatelja.
Stanje vezano za zimsko čišćenje i održavanje  putova na području općine Vareš je sljedeće - poduzeće Nahonal gas doo Breza je zaduženo za održavanje dionice R -444 od Breze preko Vareša do Šiminog Potoka i odabrano je na tenderu od strane resornog ministarstva Zeničko-dobojskog kantona. Za čišćenje i održavanje lokalnih putova na području vareške općine zaduženo je Javno komunalno poduzeće doo Vareš.
Na naše traženje poduzeće Nahonal gas doo Breza su pismeno poslali informaciju u kojoj stoji: „Izvođač radova na zimskom održavanju je u noći 10.01.2012. godine vršio neprekidno zgrtanje i čišćenje snijega s kolovoza. Oko 22:00 padavine su uslijed naglog porasta temperatura postepeno prešle u kišu te raskvasile ostatak ugaženog snijega na kolovozu te isti pretvorile u „bljuzgavu“ masu  koja otežava odvijanje saobraćaja. U jutarnjim satima ekipe zimske službe su izašle u roku propisanom u pravilniku o zimskom održavanju cesta te pristupile mašinskom uklanjanju-zgrtanju raskvašenog snijega s kolovoza pa se saobraćaj od 08:00 može odvijati nesmetano. Obzirom da se ovdje radi o cesti koja je na prilično velikoj nadmorskoj visini učesnici u saobraćaju moraju posjedovati zimsku opremu te brzinu vozila prilagoditi zimskim uvjetima na cesti što je i posebno označeno vertikalnom signalizacijom.“ Informaciju je potpisao rukovoditelj na zimskom održavanju u poduzeću Nahonal gas doo Breza Arnes Ličina.
Da navodi iz spomenute informacije baš i nisu u potpunosti točni uvjerili su se mnogi Varešani, ali i naši sugrađani koji su redakciju radio Bobovca pozivali i izražavali svoje proteste zbog loše prohodnosti.
Osoba koja vrši nadzor nad izvođačem, gosp. Enver Mehinović u razgovoru nam je rekao da je za vrijeme padavina u svim momentima izvođač dužan biti na terenu i čistiti prometnice, a po prestanku padavina u roku od 8 sati da u potpunosti mora očistiti dionicu za koju je zadužen. I ovdje je rok od spomenutih 8 sati bio prekoračen, ali Varešani se već odavno ne pitaju za to, nego se sve bira i određuje u Zenici, u sjedištu ZDK.
Da bi apsurd bio još veći JKP doo Vareš je zaduženo za čišćenje trotoara na glavnoj gradskoj prometnici, iako glavnu prometnicu treba čistiti Nahonal gas doo Breza. N ovaj problem je u razgovoru ukazao direktor JKP doo Vareš Zafer Kamenjaš. Po riječima direktora JKP doo Vareš Zafera Kamenjaša – lokalni putovi prema selima Borovica, Duboštica Mijakovići, Dragovići, Oćevija, Ligatići, Mižnovići, Crna rijeka, Ravne Zubeta, Kokošćići, Budoželje, Striježevo očišćeni su i prohodni u jutarnjim satima. Prioritet imaju ona sela koja imaju autobusnu liniju za Vareš, a kad se očiste putovi do tih sela čiste se ostali lokalni putovi. Gosp. Kamenjaš je istaknuo da je bilo problema na dionici Pržići-Daštansko, te u samom gradu zbog parkiranja, odlaganje otpada i drva, naseljima Pruga i Matijevići. Izdvojio je ulicu Put mira kao posebno problematičnu. Na kraju je zaključio: „Radimo 24 sata, građani moraju shvatiti da se putovi ne mogu očistiti za sat vremena, čišćenje zahtijeva vremena, treba proširiti putove zbog mimoilaženja“, te zamolio za strpljenje.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1647

Jučer 8054

Ovaj Tjedan 1647

Ovaj Mjesec 145847

Ukupno 14153801

Currently are 203 guests and no members online