Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Razgovori o eksploataciji vareških ruda

13 Tra 2016
1342 times

U popodnevnim satima u ponedjeljak 25.07.2011. godine ured

općinskog načelnika Hamde Fatića posjetili su premijer Zeničko dobojskog kantona Fikret Plevljak i poslovni čovjek iz SAD-a Zlatko Bidžan koji radi za firmu Ehide Technology. Na sastanku koji je bio zatvoren za javnost bio je i Hazim Škapur stečajni upravnik Energoinvesta - Rudnika olova, cinka i barita, te ing. strojarstva Mario Mirčić.
U svojoj izjavi za radio Bobovac načelnik Fatić rekao je da je Vareš bogat rudom obojenih metala, prvenstveno olova, te da su ovo bili prvi razgovori o mogućnostima kopanja ruda na vareškom području. Gospodin Bidžan, koji je prije rata radio za jednu firmu iz Brčkog,  nam je rekao da je došao u Vareš u namjeri da prikupi podatke o zalihama, kvaliteti i mogućnostima eksploatacije olova i da je iznimno zadovoljan prvim rezultatima. Naime, sa sobom je donio uređaj za brzo mjerenje sastava ruda i nalazi su pokazali da su vareške rude bogate olovom, da ima nešto i antimona, kalaja, zlata i srebra. Iznenadilo ga je pozitivno što su mu predstavnici Rudnika uručili elaborat na engleskom jeziku o svim informacijama koje su mu potrebne, a koji će on prezentirati svojim poslodavcima u Los Angelesu. Premijer Plevljak je pojasnio kako je uopće došao u kontakt s gosp. Bidžanom i izrazio nadu da će uskoro ljudi iz SAD-a početi ulagati na prostoru Ze-do kantona, što bi ujedno trebalo privući i ostale investitore, što svjetske, što europske.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2646

Jučer 8054

Ovaj Tjedan 2646

Ovaj Mjesec 146846

Ukupno 14154800

Currently are 97 guests and no members online