Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Stari vareški zanati - livac kalupar

13 Tra 2016
2364 times

Jozo Ravlija  je posljednji vareški majstor – livac ili ljevar,

kako to varešani imaju običaj kazati. Posljednji je preostali iz one stare garde livaca koji su u stanju napraviti sve što je čovjek u stanju opisati i modelirati. Cijeli svoj radni vijek proveo je u livnici, s početka radeći najteže i najprljavije poslove, učeći zanat, a koks i usijani metal uvukli su mu se pod kožu pa ni danas bez njih ne može.
Daleke 1951.godine počeo je raditi u vareškoj livnici da bi u mirovinu otišao 1991.godine. U vrijeme kad je počinjao s ovim zanatom to je bio kažnjenički posao, koji je zahtijevao rad pri nesnosnoj vrućini, vjetru, prašini. No, i pored toga, kaže, i kad bi imao priliku ne bi izabrao neki drugi posao.  Kao i sve vareške Hrvate ni Jozu nije poštedjela zla ratna kob, pa je s obitelji u vrijeme muslimansko-hrvatskog sukoba bio prisiljen na prognanički život. Prognanički putovi odveli su ga u Stolac i, kako kaže, četiri godine progonstva i tuđih kuća pali su mu teže nego 40 godina teškog posla u livnici. Čim se ukazala prva prilika Jozo se vratio u svoj Vareš, a tamo je zatekao pustoš, opljačkanu kuću, raznesen alat i polupane strojeve. Nije mi žao ni pokućstva ni alata. Žalim za modelima koji su po svemu bili jedinstveni. Napravili su ih stari vareški majstori, stolari-modelari i to je danas teško nadomjestiti, priča Jozo.
Nije dugo trebalo da se u Zagarskom potoku ponovno upali peć i da poteče usijani metal. Teško je bilo skupiti sav potreban alat, ponovno napraviti peć, no, nešto alata je dobio od prijatelja, nešto kupio i to je već bio početak. Danas ovaj stari čovjek ima energije za dva mladića, a iz njegove radionice izlaze razni proizvodi. Livac, rudar i kovač ukazuju na stoljetnu tradiciju ovoga kraja koji je godinama živio od eksploatacije rudnih bogatstava i lijevanja željeza, i mogu se pronaći u svakoj hrvatskoj kući koja je na neki način povezana s Varešom od Novog Zelanda do Nizozemske. Pored toga Jozo pravi križne postaje, a  osobito je ponosan na velike nadgrobne križeve koji ukrašavaju stotine grobova širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Jozo danas radi  uglavnom s aluminijem jer je ovaj materijal najpogodniji za "kućnu radinost".  Ali, ni aluminij nije baš lako "natjerati" da poteče, kaže Jozo. Točka topljenja aluminija je 658° Celzija, a za tečno stanje potrebno ga je ugrijati i do 800°C. Kao gorivo može se koristiti bukovo drvo, no potrebno ga je pribaviti u velikim količinama, pa Jozo koristi koks, koji pronalazi na otpadnim deponijima nekadašnje vareške livnice. Aluminij također pronalazi po otpadima, pri tome koristeći dijelove starih automobilskih motora, crpki i tko zna čega. Dio znanja Jozo je prenio na sina Ranka koji pokazuje veliki interes za ovaj posao, tako da tradicija i zanat neće nestati, a vareški livci, rudari, kovači i križevi iz Zagarskog će potoka još dugo kretati put dalekih zemalja.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5294

Jučer 7299

Ovaj Tjedan 5294

Ovaj Mjesec 91111

Ukupno 14099065

Currently are 146 guests and no members online