Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Kralj i kraljica pohodili Vareš i Bobovac

14 Tra 2016
2971 times

U sklopu Festivala „tjedan bosanskih kraljeva“ koji se

održavao od 29.06. do 05.07.2010. godine kralj, kraljica i njihova svita posjetili su i Vareš i stari kraljevski grad Bobovac. Prelijepo sunčano nedjeljno prijepodne 04.07.2010. brojni Varešani iskoristili su za dolazak na plato ispred Općine Vareš kako bi dočekali kraljevsku povorku. Nakon dolaska, praćeni aplauzima, kraljevog kratkog obraćanja Varešanima, razgovora I neizbježnog fotografiranja “za uspomenu i dugo sjećanje” kralj i   
kraljica su obišli staru varešku crkvu,  najstariji sačuvanu srednjovjekovnu crkvu u BiH o čijoj povijesti im je govorila Branka Jozić, gradski turistički vodič.
Oko podneva kraljevska svita se zaputila prema kraljevskom gradu Bobovcu, gdje je sve počelo predavanje ključa mauzoleja koje je upriličilo Udruženje građana Čuvari Bosanske Krune iz Dragovića. Kraljevski čuvari su dočekali povorku na platou ispred kapele, a njihov predvodnik Dalibor Jozić je simbolično predao ručno kovani mač koji je samo za kralja otkovao kovač Mijo Jozeljić iz Oćevije.
Na svoj način kralja i kraljicu dočekali su i riječi dobrodošlice uputile i žene Foruma MZ Pogar i žene Udruženja Naš Dom iz Borovice u narodnim nošnjama i izvornom pjesmom. Nakon dobrodošlice ključar mauzoleja Neir Ibrišimović je uveo kralja i kraljicu u mauzolej u kojemu su pokapani vladari Bobovca, Kralj je razgledavao postavljeni prikaz prošlih vremena te slušao predavanje turističkog vodiča Admira Čizme o povijesnim znamenitostima ovoga mjesta. Nakon kralja, mauzolej su razgledali i brojni posjetitelji Bobovca.
Ono što je privuklo posebnu pozornost okupljenog puka je kraljevsko obraćanje prisutnima iz koga izdvajamo sljedeće riječi:
"Nađoh zemlju Bosnu, lijepa je kao što je i bila, visoka kao i uvijek, bistra kao i onda kada kraljica i ja se ogledasmo u rijekama njenim. Dođoh da ljetujem u svoj dvorac na Bobovac, u Kraljevski Mauzolej svojih velikaša, uživajući u domaćem piću, igri i pjesmi. Nađoh mnogo toga, čemu oči vjerovati nisu mogle, limene kočije, željezne ptice, velike dvore i pisma što na dlanu sviraju i svijetle, a onda nađoh i ljude, više nego što se i zamisliti mogu, pa kako onda ne naći osmijeh i ljepotu, prijatan pogled, prijatan dodir zemlje Bosne i dobrih ljudi.
Još ću vam nešta reći, ali molim vas da se sjetite ponekad, da ne zaboravite, uvijek je bilo i bivat će i dalje, onaj koji ne zna odakle je, sigurno ne zna ni kuda ide, i zato vas pozivam da skinete korov zaborava sa zidina onih, ne mojih, već vaših, da popunite prostor u njima i sjetite se ko ste bili i šta svijetu značite. U njima vam je snaga, u njima vam je korijen i ime, u njima vam je ponos koji treba da se osjeti svakim pedljem zemlje ove, jer u tome vam nema ništa zastarjelog ili vama stranog, već naprotiv u njemu ćete naći dušu dobrog bošnjanina koja osmijehom tugu dočekuje, koji je spreman prihvatiti drugog i drugačijeg, ne tražeći ono što mu ne pripada i što nije njegovo. Sa ovim riječima želim vam zahvaliti na gostoprimstvu i ostaviti u ovom lijepom vremenu u nadi da će se vijekovi koji nas razdvajaju pretočiti u veličanstvenu rijeku nezaborava koja nas spaja."
Trebali li uopće napominjati da je nakon govora kralj nagrađen burnim aplauzom i oduševljenjem. Nokn kraćeg druženja s posjetiteljima Bobovca kralj i kraljica su se zaputili prema ostacima Franjevačke palače u kojoj je bilo upriličeno trgovište gdje su svoje delicije ponudile na kušanje i suvenire za prodaju Udruženje Čuvari Bosanske Krune iz Mijakovića i Dragovića, Udruženje žena Strica Zarudje, Udruga Izvorno vareško.
Svi posjetitelji na Bobovcu su mogli uživati u gledanju srednjovjekovnih igara – gađanja lukom i strijelom i potezanja konopa. Po simboličnoj cijeni mogli su se i okušati u navedenim igrama, a sav prihod od ovih aktivnosti namijenjen je odlasku na ljetovanje vareške omladine na otok Prvić kod Šibenika u mjesecu kolovozu ove godine.
I na kraju spomenimo da je kralj ostavio i svoje dvorjane u svakom kraljevskom gradu koji je posjetio, da dočekuju posjetitelje u dvorima njegovim i vode makadamima povijesti veličanstvene bosanske. Turistički vodiči educirani kroz projekt „Tragovima bosanskog kraljevstva“ koji ostaju iza kralja u našem gradu  su: Branka Jozić, Dalibor Jozić, Tea Pentić i Admir Čizmo. Po izjavama koje su dali za Radio Bobovac kralj i kraljica  su bili oduševljeni programom dočeka i prijema kako u Varešu, tako i na Bobovcu.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4580

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 4580

Ovaj Mjesec 214795

Ukupno 13999239

Currently are 198 guests and no members online