Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Promocija romana Mornar Merđan

14 Tra 2016
2640 times

U Hrvatskom domu Soca u Varešu 23.07.2010. godine održana je

promocija romana prvijenca „Mornar Merđan“ autora  mr. Franje A. Zlovića. Važno je istaknuti da je roman „Mornar Merđan“  finalist VBZ-ovog natječaja za najbolji neobjavljeni roman u 2008. godini. Roman je protkan uzajamnom vezom autorovih osobnih životnih iskustava i ljubavi spram stiha i proze, ljudi, svog zavičaja i mora.
Franjo A. Zlović rođen je u Varešu,BiH, 05. 10. 1946. god. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Varešu, gdje piše i objavljuje svoje prve pisane uratke. Završio je Mornaričku vojnu akademiju i Poslijediplomski studij vojnih znanosti. Aktivni je sudionik Domovinskog rata. Živi i djeluje u Splitu.Piše pjesme za djecu, domoljubnu i ljubavnu poeziju, kratke priče i stručne radove. Okušao se i kao pisac dramskih tekstova i romana. Kao tekstopisac aktivan je i nagrađivan na dječjoj glazbenoj sceni.
Promotor romana bio je književnik Željko Ivanković, a osim Ivankovića promociju su uveličali Dženana Ortaš, direktorica izdavačke kuće V.B.Z.  iz Sarajeva, te novinar i publicist Ivica Mlivončić, Varešanin  koji živi i radi u Splitu. Organizator promocije bila je Općina Vareš, a dvorana u Soci je bila pretijesna da bi primila sve posjetitelje koji su željeli dati podršku svom bivšem sugrađaninu Franji Zloviću. U glazbenom dijelu programa nastupila je Jana Šoljak koja je otpjevala uglazbljene autorove stihove. Osim romana „Mornar Merđan“  , Franjo Zlović je 2006. godine napisao i zbirku poezije za djecu „Sunce moje malo“, kao i zbirku poezije „Staza od ljubavi“. Promociji romana prethodila je i emisija na radio Bobovcu u kojoj autor predstavio svoj književni opus. Radnja romana mogla bi se sažeti u sljedećih nekoliko rečenica: Pronicavi, okretni i smioni bosanski mladić hrvatskih korijena upušta se u avanturu zvanu život, na već otprije u književnosti i praksi poznat način: u kasnijem adolescentskom dobu bira krajnju suprotnost do tada mu svega poznatog i bliskog, pa potaknut motivima jednog Toma Sawyera, kao i pustolovnim duhom i manirom Jacka Londona, odlazi daleko od doma u nešto posve nepoznato i drukčije, plutajući pozornicom stvarnosti, živeći i proživljavajući taj samo svoj, a opet široko ljudski život i sudbinu. Ima nečeg gotovo opipljivo genetskog u spajanju i preplitanju duhovnosti dva značajno različita podneblja i dvaju različitih kultura življenja, kao što su to ove, naglasimo opet, samo naizgled teško spojive, koje Franjo A. Zlović opisuje u svom "Merđanu".  Jedna pripada izrazito zelenom kopnenom podneblju šumovitih bosanskih brdskih predjela, koju glavni junak nosi duboko ukorijenjenu u svoj habitus, a druga onom plavetno morskom i primorskom, tj. osunčanom priobalnom dalmatinskom pojasu (Split, prvenstveno), no često i samo otočnim arealima (Vis i okolni otoci).
Podneblje Srednje Bosne i Dalmacija spojeni su u ovom djelu ne samo posredstvom akcije glavnog lika, rođenog i izraslog u prvom, pa igrom životne sudbine, vjetrovima života, odnesenog s rodnog ognjišta te stasalog i nadgrađenog u drugom, nego i uzajamno bogatom, razigranom i vrijednom duhovnošću obaju životnih sredina koje pulsiraju kroz djelo te nadrastaju i jedne i druge lokalne okvire.  Stapaju se one postupno i prepliću, što preko nutrine glavnog lika, koji ih na svoj osebujan način apsorbira, što kroz samu naraciju, pa postaju ona jedna jedina, bujna i univerzalno ljudska, humorno obojena. (Iz recenzije Gorana Duke)
- See more at: http://107.150.35.74/~radiobob/index.php/vijesti/drustvo/item/2399-promocija-romana-mornar-merdan#sthash.paUiH04F.dpuf

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3950

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 3950

Ovaj Mjesec 214165

Ukupno 13998609

Currently are 216 guests and no members online