Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Javni poziv za dodjelu sredstava iz oblasti zaštite okoliša

17 Tra 2018
1665 times

Na osnovu člana 25. stav 4. Zakona o Fondu za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

(„Službene novine Federacije BiH“ broj:33/03), Zaključka o usvajanju Programa utroška sredstava Fonda za zaštitu okoline za 2018.godinu broj: 02-14-3402/18 od 26.02.2018.godine i Instrukcije o utvrđivanju uvjeta, kriterija i postupaka za raspodjelu namjenskih sredstava zaštite okoliša, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona (u daljem tekstu: Ministarstvo)  raspisuje:

J A V N I    P O Z I V
za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša za 2018.godinu


I.        P R E D M E T    J A V N O G    P O Z I V A

 Predmet javnog poziva je prikupljanje prijava za programe/projekte za raspodjelu sredstava koja će se odnositi na sljedeće programske/projektne aktivnosti:

LOT 1 -    Projekti iz oblasti upravljanja otpadom:

•    Raspoloživi budžet: 700.000,00 KM

Ovaj Lot podrazumijeva sufinansiranje/finansiranje projekata koji se odnose na zatvaranja tehnički neuređenih općinskih deponija, sistema primarnog odvajanja otpada (nabavka kanti, kontejnera i zelenih otoka) radi smanjenja nastajanja otpada i korištenje njegovih vrijednih svojstava, opremanje reciklažnih dvorišta, transfer stanica, unapređenje postojeće infrastrukture i postrojenja za upravljanje otpadom na području  Zeničko-dobojskog kantona.
 
Cilj projekta i potencijalni korisnici sredstava:
U cilju realizacije Akcionog plana Federalne strategije zaštite okoliša (2008.-2018.godina) i Plana upravljanja otpadom na području Zeničko-dobojskog kantona (2009.-2018.godina) neophodno je obezbijediti podršku općinama i subjektima koji upravljaju deponijama komunalnog otpada.
Upravljanje komunalnim otpadom podrazumijeva uspostavu odgovarajuće infrastrukture za prikupljanje i odlaganje komunalnog otpada, izgradnju pretovarnih stanica, selektiranje i selektivno prikupljanje komunalnog otpada, izgradnju reciklažnih dvorišta i odlaganje neiskoristivog dijela na uređenu regionalnu deponiju.
Da bi se postigao željeni cilj, potrebno je unaprijediti postojeće infrastrukture i postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom u Zeničko-dobojskom kantonu.
Projektima koje apliciraju na javni poziv Grad, općine, odnosno, komunalna preduzeća, moraju nastojati smanjiti količine otpada koji se dovozi i odlaže na RDM Mošćanica čime se postižu značajni ekološki i finansijski efekti.
Sve ove aktivnosti potrebno je sprovoditi  u skladu sa Zakonom  o upravljanju otpadom („Službene novine Federacije BiH“ broj: 33/03 i 72/09) i Pravilnikom o sadržaju plana prilagođavanja upravljanja otpadom za postojeća postrojenja za tretman ili odlaganje otpada i aktivnostima koje poduzima nadležni organ („Službene novine Federacije BiH“ broj: 09/05).


LOT 2 -    Projekti iz oblasti zaštite okoliša na području Zeničko-dobojskog kantona: 

•    Raspoloživi budžet: 100.000,00 KM

Ovaj Lot podrazumijeva sufinansiranje/finansiranje projekata koji se odnose na   poticanje izbjegavanja  nastajanja otpada, selektivno prikupljanje, recikliranje, ponovnu upotrebu i obradu otpada, korištenje alternativnih izvora energije u cilju smanjenja zagađenja okoliša,  jačanje ekološke kulture građana itd.Podržavanjem apliciranih projekata propagira se zaštita okoliša i podizanje svijesti građana o potrebi okolišno održivog ponašanja.
       
Cilj projekta/programa i potencijalni korisnici sredstava:
U cilju realizacije Akcionog plana Federalne strategije zaštite okoliša (2008-2018. godina), neophodno je intenzivirati mjere na razvijanju i jačanju ekološke kulture i svijesti građana, na način da se propagira zaštita okoliša i potreba okolišno održivog ponašanja.
Između ostaloga, potrebno je kreirati i implementirati niz kvalitetnih projekata iz oblasti zbrinjavanja otpada, smanjenja zagađenja zraka, zaštite prirode i prirodnih bogatstava, vode i tla.
Potrebno je uključiti što veći broj građana kroz medijske kampanje, edukativne i promotivne aktivnosti, rad na terenu, školama, obdaništima i slično.
Korisnici sredstava mogu biti nevladine organizacije i udruženja građana, javne ustanove,  obrazovne institucije i medijske kuće.


II.    USLOVI KOJE PODNOSITELJI PRIJAVE MORAJU ISPUNJAVATI
 
Pravna lica kojima se dodjeljuju finansijska sredstva (u daljem tekstu: Korisnici) moraju ispunjavati sljedeće uslove:
1.    Da imaju sjedište na teritoriji Federacije BiH,
2.    Da aplicirane projekte realiziraju/implementiraju na području Zeničko-dobojskog kantona,
3.    Podnesu zahtjev za korištenje finansijskih sredstava u skladu sa objavljenim Javnim pozivom,
4.     Udovoljavaju i drugim uslovima utvrđenim Javnim pozivom,

Prijave programa/projekata Korisnika dostavljaju se na posebnom prijavnom obrascu i treba da sadrže:
1.    Ime aplikanta/podnositelja prijave,
2.    Naziv i opis projekta,
3.    Finasijske podatke o projektu koji je predmet prijave,
4.    Ciljeve projekta,
5.    Aktivnosti koje će se provesti da bi se postigli postavljeni ciljevi,
6.    Dinamiku provođenja projekta,
7.     Finansijsku analizu,
8.    Opis očekivanih rezultata projekta,
9.    Mjerljivost ostvarenja ciljeva koji se postižu realizacijom predloženog projekta,
10.    Monitoring i evaluaciju projekta.

   
III.    P R A V O    U Č E Š Ć A

Pravo učešća u javnom pozivu imaju sve općine i gradovi, subjekti koji upravljaju deponijama i otpadom, komunalna preduzeća, regionalni centar za upravljanje otpadom, nevladine organizacije i udruženja građana, javne ustanove, obrazovne institucije, obdaništa i medijske kuće, kako slijedi:
LOT 1:    Jedinice lokalne uprave (grad i općine), komunalna preduzeća, subjekti koji
                 upravljaju deponijama i regionalni centar za upravljanje otpadom.
LOT 2:    Nevladine organizacije, udruženja građana, javne ustanove, obrazovne
                 institucije, obdaništa i medijske kuće. 


IV.        P O T R E B N A    D O K U M E N T A C I J A

Sredstva iz Javnog poziva dodjeljuju se na osnovu zahtjeva i obavezne dokumentacije.
Svi dokumenti koji se predaju uz zahtjev kao osnovna dokumentacija moraju biti originali ili ovjerene kopije, ne starije od 3 mjeseca.
Posebna dokumentacija mora biti pregledna, vjerodostojna i tehnički korektna.
Nekompletni zahtjevi se neće razmatrati.
Dokumenti koji se šalju na Javni poziv se ne vraćaju aplikantu.
Aplikanti moraju projekat realizirati na području Zeničko-dobojskog kantona.

Obavezna dokumentacija mora sadržavati:
-    Prijavu projekta na Javni konkurs - popunjen i potpisan obrazac od strane odgovornog lica (preuzima se sa  web stranice: www.zdk.ba/javni-pozivi).
-    Ovjerenu izjavu o namjenskom trošenju sredstava (ovjerena kod nadležnog organa uprave ili notara).
-    Ako se radi o sufinansiranju, ovjerenu izjavu o visini sredstava s kojima će aplikant učestvovati u sufinansiranju realizacije projekta koji predlaže (ovjerena kod nadležnog organa uprave ili notara).
-    Rješenje o upisu u Registar udruženja (ovjerena kopija) – samo za LOT 2.
-    Uvjerenje o poreskoj registraciji - ID broj i PDV broj ukoliko su PDV obveznici (ovjerena kopija).


V.    OSNOVNI  KRITERIJI ODABIRA   

Kriteriji za evaluaciju i izbor projekata iz oblasti upravljanja otpadom:
1.    Pripremljenost projekta (pripremljenost tehničko-tehnološke dokumentacije, postojeće saglasnosti i dozvole, stepen pripremljenosti za početak radova, itd.)
2.    Usklađenost planiranih aktivnosti sa akcionim planom Federalne strategije zaštite okoliša, Kantonalnim ekološkim akcionim planom Zeničko-dobojskog kantona, Planom upravljanja otpadom Zeničko-dobojskog kantona, planskim dokumentima na lokalnom nivou (LEAP) kao i sa relevantnom prostorno-planskom dokumentacijom.
3.    Kvalitet ponuđenog tehničkog rješenja i plana prilagođavanja u skladu sa Pravilnikom o sadržaju plana prilagođavanja upravljanja otpadom za postojeća postrojenja za tretman ili odlaganje otpada i aktivnosti koje poduzima nadležni organ („Službene novine Federacije BiH“ broj: 09/05).
4.    Mjerljivi efekti koji se postižu predloženim projektima su: količina otpada koji će se organizirano prikupljati,  proširenje područja prikupljanja komunalnog otpada, količine otpada koji će se selektivno prikupljati, količine otpada koje će se reciklirati i količine otpada koji će se odlagati na tehnički uređenu deponiju.
5.    Izvještavanje o utrošku sredstava dodijeljenih po osnovu  prethodnih javnih poziva  Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.
6.    Obezbjeđenje sredstava od strane korisnika u odnosu na ukupno potrebnu finansijsku konstrukciju.

Kriteriji za evaluaciju i izbor projekata iz oblasti zaštite okoliša:
1.    Pripremljenost projekta u skladu sa zahtjevanim sadržajem programa (sveobuhvatnost, projektno partnerstvo, broj korisnika i obuhvat populacije, angažman volontera ili nezaposlenih, ciljna grupa kojoj je projekat namijenjen, usklađenost sa Akcionim planom i Strategijom).
2.    Realnost budžeta i vlastito učešće.
3.    Stepen ugroženosti okoliša u postojećem stanju, koji je predmet projektnog zadatka.
4.    Izvještavanje o utrošku sredstava dodijeljenih po osnovu  prethodnih javnih poziva Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.
5.    Referentna lista već implementiranih sličnih projekata.
6.    Rokovi za realizaciju, spisak i reference eksperata koji će biti angažirani na realizaciji projekta.
7.    Mjerljivi efekti kao što su: originalnost u pristupu promotivnim i edukativnim aktivnostima, inicijative u slabije razvijenim zajednicama i učinak projekta na okruženje i zajednicu.
8.    Kvalitet javne prezentacije i promocije projekta.


VI.    V R E D N O V A N J E    P R O J E K A T A

      Vrednovanje i rangiranje projekata pristiglih na Javni poziv vršit će posebna komisija koju
       imenuje ministar Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu 
       okoline Zeničko-dobojskog kantona.
Komisija razmatra zahtjeve i dokumentaciju zaprimljenu na osnovu Javnog poziva, ocjenjuje ispunjenost uslova i kriterija za odobravanje projekta i prijedlog dostavlja ministru koji donosi konačnu Odluku o korisnicima sredstava.
Prije donošenja konačne odluke o odabiru ministarstvo zadržava pravo da od predlagača projekata traži dodatna pojašnjenja dokumentacije, kao i pravo odbijanja pristiglih projekata bez posebnog obrazloženja.
Sa odabranim predlagačima zaključit će se ugovor o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji projekta koji se finansira/sufinansira. Nakon završetka projekta odabrani predlagači su dužni dostaviti izvještaj o  namjenskom  korištenju dobivenih sredstava.

VII.        O P Ć E    O D R E D B E

Prijava za učestvovanje s obaveznom projektnom dokumentacijom dostavlja se lično ili putem pošte na adresu:
Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Kučukovići br. 2, 72000  Zenica.

Prijava se dostavlja u zatvorenim neprovidnim kovertama sa naznakom:
„Ne otvaraj - Prijava na Javni poziv LOT br._“.

Rok za podnošenje prijava je  11. 05. 2018.godine.

Javni oglas će biti objavljen na web stranici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, „Službenim novinama Zeničko-dobojskog kantona“, RTV Zenica i NIPD „Naša riječ“.
Sve dodatne informacije vezano za Javni poziv mogu se dobiti svakim radnim danom putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

Broj: 12-23-3402-JP/18                                                                M I N I S T A R

Zenica, 11.04.2018.godine
                                                                                                       Fahrudin Brkić



Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5597

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 39902

Ovaj Mjesec 130311

Ukupno 13914755

Currently are 215 guests and no members online