Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Drugi koncert Vareš Classic Festivala

12 Tra 2016
1088 times

Piše: prof. Željko Sertić
Kako se i očekivalo, i drugi koncert Vareš Classic Festivala –

međunarodnog festivala komorne glazbe, održan 26. rujna u staroj crkvi sv. Mihovila u Varešu, predstavljala je izuzetan, prvorazredni glazbeni događaj. Tematski naslovljen "Brahms, Clara & Schumann" bio je posvećen djelima ovih velikana glazbenog romantizma povezanih dubokim iskrenim prijateljstvom, koje je bilo izvor njihovih uzajamno snažnih stvaralačkih pobuda. Na programu su bili "Märchenbilder"(slike iz bajki) op.113 za violu i klavir, 3 romance za obou i klavir Roberta Schumanna, 3 romance za violinu i klavir op.22 Clare Schumann, te Kvintet za klarinet i gudački kvartet u h-molu op.115 Johannesa Brahmsa, dakle ciklusi od niza minijatura lirski karakternih stavaka povezanih u cjelinu jednom poetičnom idejom, tako često omiljenih glazbenih formi ranoromantičnog izražavanja. Programom je bio predviđen i klavirski kvintet Es-dur op.44 Roberta Schumanna, ali zbog iznenadne bolesti mlade pijanistice Dženane Šehanović njegova izvedba je otpala.

Nastupili su članovi festivalskog gudačkog kvarteta : odličan violinist Ivan Jakšeković briljirao je i solistički u Clarinim romancama te sigurno i sugestivno, prekrasnim tonom i osmišljenom interpretacijom vrhunski vodio ansambl, violinistica Andrea Nikolić, violist Vincenzo Starace, koji se jako lijepo predstavio i u Schumannovim Märchenbilder, odlična mlada violončelistica Jelena Magdalena Šarić te izvrsna oboistica Ivana Nikolić i klarinetist Sylvester Perschler. Cjelokupni dojam koncerta, koji je bio na doista visokoj razini, karakterizirala je mladalačka energija, nevjerojatan polet i entuzijazam ovih mladih i već etabliranih glazbenika. Teško je i nezahvalno bilo koga izdvajati, ali ne mogu ne spomenuti doista briljantnu mladu oboisticu Ivanu Nikolić, po meni, najprijatnije iznenađenje koncerta. Neobično lijepim i toplim tonom svoga instrumenta, sa suptilnom mekoćom u najvišim registrima i nebeskim pianima u dubokim lagama s karakterističnom oboističnom nazalnošću, dočarala je sve lirske i pastoralne, egzotične štimunge Schumannove glazbe.

U današnje vrijeme je u svijetu stasala čitava plejada mladih glazbenika koji na svom instrumentu, u tehničkom smislu, mogu gotovo sve odsvirati; toj generaciji nesumnjivo pripada i Ivana Nikolić, ali ono što posebno plijeni je njeno sugestivno dočaravanje ozračja Schumannove imaginacije. Njenom interpretacijom Schumannovih romanci kao da je nekim čudnim vremeplovom pred nama uskrsnulo čitavo
19. stoljeće sa svojim "Weltschmerzom", bidermayerom i svim "Weltanschaungom", kao da smo se našli na jednom zajedničkom skupu Schumannovih prijatelja, na koncertu koje je on na takvim skupovima često priređivao.

Središnja točka koncerta bio je, dakako, Brahmsov kvintet za klarinet i gudački kvartet h-mol op.115. Brahms ga je posvetio klarinetistu Richardu Mühlfeldu kojim se oduševio, od milja ga nazvavi "fräulein klarinette". Mnogi ovu glazbu nazivaju jesenjom melankolijom. I, doista, osnovno raspoloženje je duboka tuga koja se osjeća u svakom taktu. Sjajni klarinetist Sylvester Perschler je bio doista autentičan interpret ovog grandioznog djela. Duboko emotivno, sugestivnom frazom i plemenito toplim tonom i bojama dočarao je ovaj štimung, prekrasno komunicirajući s izvrsnim gudačima koji su se izmjenjivali u dijalozima. Njihova interpretacija ni u kom slučaju nije bila eskapizam, jesenja nostalgija za ljetom koje se gasi, nego duboka filozofska meditacija i parafraza one latinske sentence – poslije zime opet sunce-proljeće, kontemplacija o životu koji se neprestano obnavlja.

Sylvester Perschler je završio studij na bečkom Konzervatoriju u klasi Reinharda Wiesera, solo-klarinetista Bečkih simfoničara, trenutno je na postdiplomskom studiju u razredu prof. Wolfganga Klinsera i nositelj je najviših nagrada i priznanja. Posebno moram istaknuti sjajnu pijanisticu Miju Miljković. Nakon briljantnog
nastupa na prvom festivalskom koncertu prigodom otvaranja festivala, ovaj put se našla u nezavidnoj situaciji da zamijeni nenadano oboljelu Dženanu Šehanović. Spremno i s nenametljivom skromnošću prihvatila se te nezahvalne uloge i "uskočila" u program ad hoc, nemajući vremena za pripremu, primorana da mnoge partove svira prima vista. I ovaj put je pokazala svu raskoš svoga osobnoga pianizma.

Ivana Nikolić je studentica završne godine studija na konzervatoriju u Beču. S orkestrom konzervatorija je nastupala kao solistica i od prošle godine je pridruženi član Junge Philharmonie Wien. Ove godine je odabrana među 13 oboista iz cijelog svijeta da sudjeluje kao stipendistica Sachrang Masterclasses i radi s H. Schellenbergom i jednim od najvećih oboista svih vremena Mauriceom Bourgueom.
S nestrpljenjem očekujemo završni finalni koncert koji će se 28. rujna održati u velikoj crkvi sv. Mihovila kao kruna čitavog Vareš Classic Festivala.

                                                                                                  autor, prof. Željko Sertić

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6834

Jučer 7940

Ovaj Tjedan 48878

Ovaj Mjesec 35583

Ukupno 14043537

Currently are 238 guests and no members online