Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Miholj u Varešu 2013. godine

12 Tra 2016
1061 times

U prepunoj vareškoj crkvi vjernički puk naše župe zajedno s gostima iz susjednih župa Borovice, Vijake, Kraljeve Sutjeske, Olova, Kreševa,

Fojnice danas, 29. rujna molitvom i pjesmom proslavili su blagdan svoga zaštitnika sv. Mihovila.  Na početku misnog slavlja sve prisutne je pozdravio župnik fra Mirko Majdandžić i najavio propovjednika fra Matu Topića, koji je u najteže dane vareških katolika bio župnik naše župe.Fra Mato je uz pozdrav na početku istaknuo kako Varešani žive za ove trenutke, kako vole ovo mjesto bez obzira gdje god bili i koliko god daleko bili.
Iz nadahnute propovovijedi izdvajamo fra Matine riječi da živimo u vremenima u kojima se već dugo pojavljuju dva posrednika koja zamagljuju biblijsku sliku o Bogu, a to senzacije i brojke.
Napomenuo je i jednu crtcu iz romana „Mali princ“ u kojem princ kaže, da kada upozna novog prijatelja, za ljude su pritom najvažnije brojke – koliko godina taj prijatelj ima, koliko je visok, koliko mu otac zarađuje, a uopće mu nije bitno kakvo cvijeće taj prijatelj voli i slično. Ljudi tad misle, rekao je fra Mato, da ako znaju te podatke i brojke da poznaju čovjeka, ali je istina da ga uopće ne poznaju.
Kroz propovijed fra Mato se prisjetio i vareške tragedije koja se dogodila prije točno 20 godina i istaknuo da su nas od tada do danas puno puta prebrojavali, svrstavali nas među one koji su spašeni ili nisu spašeni, ali da se pri tome nitko više nažalost ne spominje onih koji h više nema, koji su poginuli i nestali, onih koji su daleko, u Australiji, Kanadi, Americi... Provjed je zaključio riječima da nisu važne brojek, niti su važne senzacije, nego da su istinski važna samo mala dobra djela koja svaki čovjek napravi u svom životu.
Misno slavlje pjesmom su uveličali dječji zbor i župni zbor pod ravnanjem sestre Ružice, a po završetku mise slavlje je nastavljeno u dvorištu crkve uz glazbu uživo i prodaju vareških suvenira.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 195

Jučer 8419

Ovaj Tjedan 24209

Ovaj Mjesec 110026

Ukupno 14117980

Currently are 158 guests and no members online