Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Miholjski koncert - završna večer

12 Tra 2016
1145 times

U monumentalnom zdanju župne crkve sv. Mihovila u Varešu, u izuzetno svečanom ozračju, održan je 28. rujna tradicionalni

"Miholjski koncert", kojim se obilježava patron ove župe. Bio je to završni koncert, grandiozno finale, kao kruna Vareš Classic Festivala – međunarodnog festivala komorne glazbe koji je ove godine organiziran prvi put i na kom su nastupili mladi, već etablirani glazbenici iz BiH, Hrvatske, Italije, Austrije i Kanade.
Tematski naslovljen "Seriozo & Scherzoso", inventivno osmišljen program ovogodišnjeg "Miholjskog koncerta" bio je posvećen najznačajnijim djelima od baroka do glazbe 20. stoljeća (Händel, Mozart, Beethoven, Rossini, Kalliwoda, J. Strauss (mlađi), Halvorsen, Rahmanjinov...). Uz festivalski gudački kvartet: Andrea Nikolić – violina, Ivan Jakšeković – violina (univerzalna osoba široke glazbene i opće kulture, nastupio je i kao izvrstan orguljaš i ovom prigodom mu srdačno zahvaljujem na angažiranoj suradnji tijekom mog nastupa) Vincenzo Staraze – viola i Jelena Magdalena Šarić – violončelo, nastupili su i Sylvester Perschler – klarinet, Ivana Nikolić – oboa, Mia Miljković – klavir, Tamara Ivaniš – sopran, te vareški glazbenici: Rajmund Likić – klarinet, uz pratnju pijanistice Ljiljane Pećanac, profesorice sarajevske muzičke akademije i Željko Sertić – engleski rog.
Koncert je započeo scenski efektno, s orguljama i engleskim rogom. Izveden je Panis Angelicus iz Messe a 3 voix C. Francka, pod prigušenom rasvjetom kao najava, a onda je u punoj i raskošnoj rasvjeti vareške "katedrale" uslijedila veličanstvena zvučna fontana radosti, nastup glazbenika je predstavljao vrhunac izvođačkog umijeća. Sjajna pijanistica Mia Miljković je bravurozno i na način posvećenosti izvela veoma zahtjevne preludije op.23 Sergija Rahmanjinova, jednog od najvećih pijanista svih vremena, na autentičan "rahmanjinovski" način. Nevjerojatno je s kolikom pasijom je posvetila pažnju u izradi svake fraze i tona ne dopuštajući da se išta "prosvirava", osobito u četvrtom preludiju sa zanimljivim višeglasnim kontrapunktom u desnoj ruci, sugestivno dočaravajući lirske i dramatske situacije ovog grandioznog djela.
I svi drugi suidonici, izvođači, na visini poetske sretne inspiracije, dali su maksimum od sebe. Sylvester Perschler, klarinetist non plus ultra u Rossinijevoj introdukciji i temi s varijacijama, virtuoznošću od koje zastaje dah, sjajna oboistica Ivana Nikolić koja je plijenila ležernošću i lepršavošću u izvedbi Morceau de Salon, J. Kalliwode, jednog od najvirtuoznijeg djela oboističke literature, Tamara Ivaniš, sjajna koloraturna sopranistica božanskoga glasa maestralno pjevajući ariju "Kraljice noći" iz Mozartove "Čarobne frule", ariju koju kvalitetno može izvesti samo nekoliko koloraturnih sopranistica na svijetu, izvrsni violist Vincenzo Starace i violinist Ivan Jakšeković u izvedbi Passacaglie g-mol na temu Händela, J. Halvorsena. Festivalski gudački kvartet predvođen sjajnom violinisticom i umjetničkom ravnateljicom Festivala Andreom Nikolić (koja je i veoma elokventno vodila korz program koncerta) , Beethovenov gudački kvartet No11, op.95 u f-molu izveo je zvukovno kompaktno kao homogena izvođačka cjelina, muzikalno i seriozno, u punom intenzitetu Beethovenova izraza. Čelistica Jelena Magdalena Šarić nije imala solistički nastup tijekom festivala, ali je svojim mikro-solima u komornom muziciranju pokazala da se radi o respektabilnoj mladoj glazbenici.
Prigodom otvaranja Festivala vareški župnik fra Mirko Majdandžić, ispred župnog ureda kao suorganizatora, istakao je da organiziranjem festivala "ulazimo u avanturu". Te riječi nije izrekao u pejorativnoj konotaciji, u smislu nepromišljene pustolovine, nego je time želio istaknuti hrabrost članova udruge da, usprkos teškoj i depresivnoj gospodarskoj situaciji i kada politički establishment pokazuje apsolutnu neosjetljivost i pomanjkanje čak najminimalnijeg senzibiliteta prema kulturi, štoviše dopuštajući gašenje pojedinih kulturnih institucija, dakle u tom kontekstu je želio istaknuti hrabrost ove udruge da se upusti u ovakav podvig, s nadom da će svojim entuzijazmom festivalu osigurati kontinuitet. Jer, doista, ovaj prvi festival i "Miholjski koncert" kao finale svojom kvalitetom je glazbena manifestacija dostojna i najvećih glazbenih metropola.

                                                                                     Željko Sertić

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2004

Jučer 8344

Ovaj Tjedan 17599

Ovaj Mjesec 103416

Ukupno 14111370

Currently are 95 guests and no members online