Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Posjeta vareškog gradonačelnika Flenu

12 Tra 2016
1404 times

Gradonačelnik Vareša Avdija Kovačević  se u periodu od 29.09.2013 do 02.10.2013 godine nalazio u zvaničnoj posjeti partnerskoj

komuni Flenu.Avdija se odazvao pozivu flenskog gradonačelnika kako bi se analizirala dosadašnja saradnja i prioritirale daljnje aktivnosti u cilju njihovog intenviziranja. Ja, kao pokretač i koordinator ovih procesa  sam  pripremio veoma zahtjevan program kako bi se što više toga uradilo u dva dana koliko je posjeta trajala.Proveo sam Avdiju kroz flensku gimnaziju, kroz tvornicu za repariranje  SUS motora ”Volvo”_Flen, kroz tvornicu sladoleda-Flen gdje nas je dočekao tehnički rukovodilac Igor Papec, pokazali smo mu ljetnu rezidenciju švedskog premijera Reinfeldta, značajnije dvorce, nekoliko farmi, obradive površine i naravno prirodne ljepote Flena. Imali smo u toku posjete stalan kontakt sa šefom odjela za privredu kao i sa šefom odjela za pravne poslove, a gradonačelnik Flena nam je posvetio jedno   cijelo poslije podne .
U utorak smo održali duži sastanak sa gradonačelnikom Flena Janom-Erikom  zajedno sa   liderom najveće opozicione  stranke u Flenu, odnosne vladajuće stranke u Švedskoj Thomasom. Oni su po  običaju ocijenili sastanak  i dobili smo najveću ocjenu. Pohvalili su Avdijinu konstruktivnost u izlaganju gdje nije izrečena niti jedna suvišna riječ, a istovremeno je rečeno sve što je bilo potrebno i što je interesiralo naše sugovornike . Sve pohvale i sa moje strane na Avdijinom zalaganju da ukaže na sve važne segmente  vezane za partnerske odnose ove dvije komune i na prioritete u daljnjem radu.
Nasi sagovornici su bili veoma zadovoljni  učincima  mjera koje su poduzete u Varešu posljednjih mjeseci. Posebno su pozdravili napore koji su učinjeni u pravcu izrade projekata , vecinu od njih su pogledali i ocijenili da su kvalitetno uradeni i da imaju perspektivu.Projekat izgradnje trga i autobuske stanice kod općine-Vareš je posebno interesantan za Flen.Ono što su smatrali veoma važnim , a što bi znatno povećale naše šanse za dobijanjem sredstava iz EU fondova je proširenje naših partnerskih odnosa sa još jednim partnerom što ćemo svakako i učiniti.
Gradonačelnik Vareša je posebno istakao potrebu lobiranja, odnosno neophodnost pomoći  partnera iz Flena većim angažiranjem kod sšedskih EU parlamentaraca kako bi se olakšao put ka evropskim fondovima preko Brisela. Obećano nam je da će se to uraditi i da su svjesni koliki značaj mogu imati savjeti tih ljudi, posebno u zajedničkim projektima Flena i Vareša. Ja mogu ovo potvrditi činjenicom da su se u dobroj mjeri već osjetili efekti  zajedničke posjete predstavnika Flena i Vareša  švedskom ambasadoru i direktoru SIDA-e u Sarajevu koja je upriličena ne tako davno.
Posebno je istaknuto žaljenje sadašnjeg gradonačelnika što nije realiziran naš zajednički plan da švedski privrednici posjete Vareš još ove godine. Razlog je turbulencija koja se dogodila u junu ove godine kada je dotadašnji gradonačelnik podnio ostavku i kada su se pokrenule aktivnosti za izbor odnosno imenovanje novog gradonačelnika. Ono što raduje i što je veoma pozitivno je to da je spomenuta posjeta samo odgodena za slijedecu godinu.
Svoje utiske će svakako iznijeti Avdija , ali moj utisak je da je on zadovoljan ovom posjetom i da od nje očekuje mnogo toga. I to sa pravom, dodajem ja.


Internacionalni predstavnik i koordinator
Partnerskih odnosa izmedu Varesa i Flena      // Mladen Papec //

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 7744

Jučer 8344

Ovaj Tjedan 23339

Ovaj Mjesec 109156

Ukupno 14117110

Currently are 153 guests and no members online