Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Kapija – još uvijek „prijeti“

13 Tra 2016
966 times

Prošla su puna četiri mjeseca otkako su našu općinu pogodile poplave i klizišta, a štete koje su  nanesene

osjećat ćemo još dugo vremena. Najveća šteta pričinjena je na prometnoj infrastrukturi,  točnije lokalitetu „Kapija“ koji je ujedno jedini izlaz iz grada prema nama susjednim gradovima. Odron koji se aktivirao i zatrpao regionalni put R-444, koji će odlukom o kategorizaciji cesta od 15.11.2014. godine postati magistralna cesta druge kategorije, još uvijek nije saniran.
Ne radi se samo o odronu koji prijeti vozilima i vozačima, nego i o nekoliko desetaka niže potkopanoj cesti, te je promet na tom dijelu ceste omogućen za prolaz samo u jednom smjeru. Nebrojeno puta je pisano o ovom problemu, upućivani razni dopisi za sanaciju ovog dijela putne komunikacije, no odgovora nema. Podsjećamo, putna komunikacija Vareš – Breza na lokalitetu „Kapija“ zatrpana je u svibanjskim poplavama i dio prometnice preusmjeren je na novoizgrađenu makadamsku zaobilaznicu u dužini od oko 40 metara. Samo nekoliko metara niže rijeka Stavnja potkopala je glavnu prometnicu, te se na ovom dijelu prometuje jednim trakom. Zaobilaznica koja je izgrađena trebala je osigurati nesmetan prolaz vozila dok se ne izvrši sanacija spomenutog klizišta, što do danas nije učinjeno. Vozači koji svaki dan prometuju na ovom dijelu negoduju jer je promet na ovom dijelu, blago rečeno, nemoguća misija. Sužen kolnik koji je jedva dovoljan za prolaz dva putnička vozila, udarne rupe koje su jako duboke i koje je nemoguće zaobići, te stalna opasnost od novog klizanja tla i urušavanja su naša svakodnevica.
Po informacijama koje smo dobili iz općine Vareš, nadležnost za sanaciju ove ceste je u Ministarstvu za  promet i komunikacije FBiH i ZE-DO kantona, no predstavnici spomenutih ministrastava uopće ne ragiraju.. Do kada će građani naše općine čekati da se netko smiluje i uradi ovih sveukupno 60-ak metara prometnice, pa ako ništa drugo da bar svakih sedam dana izvrše saniranje rupa koje nastaju uslijed kiša i prolaska vozila.
Obično se pred izbore ubrzano radi na svim poljima, pogotovu na uređenju putnih komunikacija, no ove godine to nije slučaj kada je Vareš u pitanju. Da li smo zaboravljeni grad? Da li trebamo i dalje čekati? Ili se iz Vareša nema više što iskoristiti od raspoloživih resursa? Sve su ovo pitanja na koja čekamo odgovor, samo se pitamo do kada? Do novih izbora, do novih kiša, novih klizišta, do kada…

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2774

Jučer 10481

Ovaj Tjedan 37269

Ovaj Mjesec 123086

Ukupno 14131040

Currently are 239 guests and no members online