Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Otvoren 2. VaClaf koncertom „Život je pjesma“

13 Tra 2016
891 times

U staroj crkvi u Varešu sinoć, 22.rujna 2014. godine svečano je otvoren 2. Vareš classic festival pozdravnim

riječima organizatora – Andree Nikolić, umjetničke ravnateljice festivala i fra Ante Cvitkovića – u ime Župnog ureda Vareš.
Na koncertu je nastupilo osam renomiranih mladih glazbenika, iz Hrvatske su nam stigli mladi pijanist prof. Domagoj Guščić  - umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, Matija Meić,  koji je u Helsinkiju ove godine na natjecanju opernih pjevača nagrađen za najbolju izvedbu finske glazbe i ujedno osvojio 2. mjesto.
Bile su tu i jako uspješne i talentirane sestre Nikolić  Doris, Ivana i Andrea. Violončelistica Doris primljena na prestižno Sveučilište Oxford (University of Oxford) u Velikoj Britaniji i u London putuje već po završetku festivala, točnije 30. rujna. Magistrica violine Andrea, koncertna je majstorica i umjetnička voditeljica bečkog WISE: Wien - International Soloists Ensemble-a i već drugu godinu umjetnička ravnateljica Vareš Classic Festivala - međunarodnog festivala komorne glazbe u Varešu (BiH).  Oboistica Ivana trenutačno priprema diplomski ispit na prestižnom bečkom Konservatorium Wien Privatuniversität u klasi prof. Guya Porata.
Na koncertu je nastupila i ruska violinistica Liudmila Kharitonova, koja je svoje glazbeno obrazovanje stekla u Moskvi i Beču, srbijanski violist Dino Dragović, student prestižnog Mozarteuma u Salzburgu i Kraljevskog konzervatorija u Antwerpu i na kraju nizozemski violončelist Bas Jongen, solista i komorni glazbenik, koji je studirao u klasama čuvenih violončelista i violončelističkih pedagoga.
Koncert, koji je bio posvećen pokojnim baki i djedu sestara Nikolić  Ani Piljić - rođ. Lekić i Ivanu Piljiću, otvoren je izvedbom Poème élégiaque za violinu i klavir belgijskog skladatelja Eugène-Auguste Ysaÿa. Potom su izvedena djela velikog romantičara Franza Schuberta ciklus solo-pjesama Zimsko putovanje,  cikus solo-pjesama Labuđi pjev i Smrt i djevojka.
Bila je ovo prva u nizu večeri za pamćenje 2. Vaclaf-a, a najbolju ocjenu koncertu otvorenja dala je oduševljena publika okupljena sinoć u staroj vareškoj crkvi.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4167

Jučer 10481

Ovaj Tjedan 38662

Ovaj Mjesec 124479

Ukupno 14132433

Currently are 192 guests and no members online