Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Medvjedica i dalje hara po naselju Ljepovići u Varešu

13 Tra 2016
1230 times

U redakciju radio Bobovca u posljednjih desetak dana učestali su telefonski pozivi i dolasci naših sugrađana nastanjenih u naselju

Ljepovići, a sve zbog pohoda medvjeda koji se tu udomaćio. U razgovoru s našom sugrađankom Julijanom Matičević doznajemo da je već dva puta medvjedica s mladunčetom ušla u njihovo dvorište i nanijela štetu pčelinjaku. Pohodi su se dogodili 18., odnosno 22. rujna i  više ne predstavljaju samo opasnost po imovinu, nego i po sam život ljudi.
Julijana apelira na sve nadležne predstavnike lokalne vlasti u ime oštećenih stanovnika Ljepovića da nešto poduzmu. Obraćala se predstavnicima lovačkog društva Zvijezda Vareš, vareškoj policiji i predsjedniku MZ Vareš Izudinu Muftiću. Dalje Julijana navodi da do dana 22. rujna nitko ništa nije poduzeo po tom pitanju, te da ovako opasna zvijer ne dovodi u opasnost samo pčelinjake, već predstavlja opasnost za ljudske živote i sigurnost mještana  Ljepovića obzirom da se kućama približila na nekih 20 do 30 metara.
To su također utvrdili pripadnici policijske stanice Vareš koji su po prijavi došli na lice mjesta.  Ujedno Julijana želi upozoriti berače gljiva kojih na ovim našim prostorima ima dosta da je njihova sigurnost u šumama upitna. Sugerira svim sugrađanima koji imaju slične slučajeve da ih prijavljuju da bi se konačno nešto poduzelo.
Izdvajamo dio apela obitelji Josipa i Julijane Matičević: „Shvatite ozbiljnost opasnosti koja prijeti i što prije poduzmite mjere zaštite sigurnosti ljudskih života, a potom i njihove imovine.“
„Nisam ovdje po pitanju publiciteta, ni skupljanja lajkova, niti sam predstavnik ijedne političke stranke, nego kao građanka koja traži rješenje ove situacije. Svi smo upućeni da je medvjed zaštićena vrsta, ali ima i drugih rješenja, osim odstrjela. Naprimjer, zaplašiti medvjeda gumenim mecima (ima ih u Hrvatskoj) ili ga uspavati i preseliti na zaštićeno područje. Ima više mogućnosti, a to je već tema za lovce i druge nadležne“,  istaknula je Julijana.
Za kraj svoga apela Julijana citira Službeni list FBiH broj 4/06 od 01.02.2006. godine, član 19. u kojem stoji – Ako od zaštićene divljači nastupi direktna opasnost po život i zdravlje ljudi ili za državnu imovinu i imovinu građana, zaštićena divljač se može odstrijeliti, odnosno njen broj smanjiti bez obzira na vrijeme zaštite i godišnji plan gospodarenja. Odobrenje za smanjenje broja zaštićene divljači i način izvršenja izdaje federalni ministar na osnovu zahtjeva zainteresiranih, a po pribavljenom mišljenju korisnika lovišta i nadležne veterinarske službe.
Podsjećamo, prvi ovakav slučaj prijavio je Franjo Dužnović 11. rujna koji je uputio apel svim nadležnim da poduzmu neke mjere zaštite. Franjo je u pohodu medvjeda ostao bez 2 društva. Isto tako i na pčelinjaku Joze Lekića iz Matijevića je pričinjena šteta.  (Fotografije: M. Marijanović)

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3960

Jučer 10481

Ovaj Tjedan 38455

Ovaj Mjesec 124272

Ukupno 14132226

Currently are 164 guests and no members online