Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

6. Miholjski koncert klasične glazbe „I Virtuosi Italiani“

13 Tra 2016
987 times

Veliko finale 2. Vareš classic festivala uljepšalo je subotnju večer dvadesetsedmog dana mjeseca rujna godine 2014. Bio je

to 6. tradicionalni Miholjski koncert klasične glazbe pod nazivom I Virtuosi Italiani  (Talijanski virtuozi) Vareška crkva sv. Mihovila bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, što je samo dokaz da Varešani znaju prepoznati vrijedne kulturne sadržaje i uživati u lijepim zvucima klasične glazbe.
Koncert je počeo skladbom Ave Maria od Johanna Sebastiana Bacha koju je odsvirao Željko Sertić na engleskom rogu uz pratnju Mirona Konjevića na klaviru koje je publika ispartila velikim aplauzom. Potom se u ime jednog od organizatora koncerta obratio vareški župnik fra Mirko Majdandžić rekavši između ostalog:“ Još od prošle godine drži me jedan osjećaj koji je i lijep i tužan, jer bude mi žao  što većina Varešana koji žele uspjeti moraju otići iz Vareša i usvjetu dokazati svoj talent i vrijednost.  Zbog toga neka ovaj večerašnji susret bude molitva kroz glazbu – da Varešani mogu u Varešu živjeti od svog rada. To je moja je želja“, rekao je fra Mirko. Potom se osvrnuo na večerašnji program: „Učinilo mi se da večeras imamo jednu malo provokaciju od organizatora, jer se izvode Vivaldijeva Četiri godišnja doba. U Varešu ne postoje četiri godišnja doba, u u Varešu imamo samo jedno godišnje doma -  zimu s malo snijega i zima s puno snijega, a mi ćemo večeras zahvaljujući ovim mladim talentiranim glazbenicima ipak uživati u Četiri godišnja doba“.
Predsjednik novoutemeljene Udruge prijatelja glazbe Emil Milo Cipra  gosp. Petar Jelić u nastavku je dao par tehničkih podataka. Iz njegovog obraćanja izdvajamo:“ Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti vas na 6. Miholjskom koncertu klasične glazbe, pozdraviti sve slušatelje Hrvatkog radija Bobovac Vareš koji je naš medijski pokrovitelj i večerašnji koncert izravno prenosi, kao i sve ostale do sad. Pozdravljam fra Mirka i njegovu subraću. Večeras je s nama trebao biti i  načelnik Općine Vareš, no službeno je spriječen. Naime,  Općina Vareš se ove godine po prvi put uključila u pokroviteljstvo festivala i konecrta i na tome im hvala. Hvala i svim prijateljima Miholjskog koncerta, svim podupirateljima, poduzećima.  I na kraju bez vas, naše vjerne publike, ne bi bilo moguće sve ovo napraviti, hvala i vama. Ovo je šesto izdanje koncerta, a u ovih 6  godina ugostili smo mlade glazbenike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Poljske, Austrije, Kanade, Rusije, Italije i Nizozemske“. Na kraju je poručio: „Vidimo se i 2015. godine, subotu uoči Miholja“.
Umjetnička ravnateljica festivala i voditeljica kroz koncert Andrea Nikolić najavila je program 6. Miholjskog koncerta, a potom je počelo istinsko uživanje u klasičnoj glazbi talijanskih skladatelja Antonija Vivaldija i Gioachina Rossinija.
Bariton Matija Meić, koje Varešani pamte po maestralnim izvedbama na Miholjskom koncertu 2012. godine, izveo je ariju Figaro iz Rossinijeve opere Seviljski brijač, koja predstavlja remek djelo talijanskog buffo-stila. Matija je svijim glasovnim mogućnostima, izvrsnom interpretacijom očarao publiku, a kao nagradu dobio je uzvike „Bravo, bravo“ uz dugotrajan aplauz.
Festivalski ansambl izveo je Proljeće i Ljeto , dva od četiri koncerta za violinu i solo iz ciklusa Četiri godišnja doba (Le quattro stagioni) talijanskog baroknog skladatelja Antonia Vivaldija. Inače, U četiri koncerta Vivaldi je pokušao opisati zvukom ljepote svakog godišnjeg doba i stvorio ugođaj svakog od njih.
Mezzosopranistica Martina Menegoni, također vareškoj publici poznata po nastupu iz 2012. godine, oduševila je izvedbom Rozinine arije iz Seviljskog brijača, a potom je na scenu ponovno stupio festivalski ansambl i izveo druga dva koncerta -  Jesen i Zimu iz Vivaldijeva Četiri godišnja doba.
Duet Martine Menegoni i Matije Meića  s još jednom arijom iz Rosssinijevog Seviljskog brijača završio je ovu lijepu glazbenu priču 6. Mihojskog koncerta i 2. Vareš classic festivala. Ne treba ni spominjati kako je na njihovu izvedbu reagirala publika u vareškoj crkvi. Jednostavno, bili su gotovo u transu.
Spomenimo na kraju imena svih izvođača 6. Miholjskog koncerta klasične glazbe: Martina  Menegoni - mezzosopran,  Matija Meić - bariton, Andrea  Nikolić - violina,  Liudmila Kharitonova - violina,  Alma  Dizdar - violina,  Dino Dragović - viola,  Bas  Jongen - violončelo,  Silvester Perschler - klarinet, Ivana Nikolić - oboa, Doris Nikolić - violončelo, Miron Konjević - klavir i čembalo i Željko Sertić - engleski rog. Što reći osim – hvala divni ljudi, hvala na nezaboravnih šest dana kulturnih događanja u Varešu i dođite nam ponovno. I da – za sve što ste nam priuštili i ponudili – Bravo, bravissimo!!!

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3718

Jučer 8344

Ovaj Tjedan 19313

Ovaj Mjesec 105130

Ukupno 14113084

Currently are 109 guests and no members online