Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vladimirova aplikacija „Vareški leksikon“ za androide

14 Tra 2016
1989 times

Kako živimo u vrijeme brzog napretka informatičkih tehnologija, tako je zanimanje mladih osoba za njih sve veće. Dokaz

tomu je i primjer vareškog gimnazijalca, 17-ogodišnjeg Vladimira Rufa kojem je informatika hobi već od ranog djetinjstva. Naime, Vladimir se prijavio na natječaj za kreativce kompanije m:tel "AppBuilder Liga" za izradu najboljih mobilnih aplikacija, koji je zatvoren 30.10.2014. godine.
Radni naziv Vladimirove aplikacije na kojoj je počeo raditi krajem mjeseca rujna ove godine bio je „Vareš info“, potom je promijenjen u „Mala Vareška Enciklopedija“, da bi finalnu verziju aplikacije koju je prijavio na natječaj nazvao „Vareški Leksikon“. Aplikacija se sastoji od pet glavnih segmenata: povijest Vareša, turistička ponuda Vareša, vareški uglednici, slike Vareša i okolice i podaci o autoru aplikacije.
Segment "Povijest Vareša" daje korisnicima podatke o lokaciji, Varešu u povijesti, značaju Vareša u srednjem i novom vijeku, te podatke o uzletu i padu Vareša u 20. stoljeću. Segment "Turistička ponuda Vareša" obuhvaća podatke o brojnim znamenitim lokalitetima naše općine, tu su i brojne fotografije Vareša i okolice. Najsveobuhvatniji segment aplikacije su podaci o vareškim uglednicima, ljudima koji su Vareš zadužili svojim dostignućima nekad i sad a obuhvaćen je veliki broj Varešana, točnije njih 42. Aplikacija sadrži i podatke o autoru, te načine kontakta, što je i veoma poželjno, jer je Vladimir otvoren za sve konstruktivne kritike, prijedloge i pohvale.
Informacije i podatke koje je Vladimir uvrstio u svoju aplikaciju prikupljao je iz raznih izvora, ponajprije iz Monografije o Varešu pok. Josipa Tokmačića, Zavičajne zbirke Opće biblioteke Vareš, te knjige pok. Ivice Mlivončića "Vareš od početaka do rata i poraća (1991.-2000.)".
Kako doznajemo od Vladimira, na natječaj je pristiglo više od 100 raznih aplikacija, a njegova aplikacija „Vareški Leksikon“ ušla je u uži izbor i tako će se boriti za najbolju aplikaciju u četiri kategorije (Edukacija i društvena odgovornost, Turizam i ugostiteljstvo, Zabava i Vaša ideja za aplikaciju). Neki od presudnih faktora za pobjedu su: relevantnost informacija, uglađen i pregledan dizajn, te lokalna upotrebljivost aplikacija. Također je poželjno da aplikacija bude preuzeta puno puta, pa stoga nemojte oklijevati, dovoljno je kliknuti na sljedeći link

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 914

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 914

Ovaj Mjesec 211129

Ukupno 13995573

Currently are 169 guests and no members online