Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Koncert Corone – hommage prof. Rajmundu Likiću

14 Tra 2016
896 times

Ženski vokalni ansambl "Corona" u sastavu: Esma Sulejmanagić, Ajla Smajlović, Adelita Kadić, Vanesa Poturović,

Dunja Kazić, Anida Isanović i Tijana Vignjević nastupio je u subotu navečer (18. travnja 2015. godine) pred vareškom publikom. Opravdano odsutna bila je osma članica ansambla Darja Softić-Kadenić, koja uskoro treba postati majka. Veoma emotivan koncert bio je svojevrsni hommage pokojnom prof. Rajmundu Likiću, našem Varešaninu koji je preminuo potkraj ožujka u Sarajevu, a koji je bio i inicijator nastupa Corone u Varešu. Publika okupljena u vareškoj crkvi sv. Mihovila svaku je pjesmu pratila s dozom poštovanja i iskrenog divljenja, a sam ambijent crkve dodatno je pojačavao ljepotu višeglasnog a capella pjevanja članica ansambla. Nakon koncerta voditeljica ansambla Tijana Vignjević koja je u ansamblu počela pjevati s 13 godina, u izjavi za radio Bobovac naglasila je sljedeće:“ Vrlo sam uzbuđena cijeli dan, posebno sam se radovala ovom koncertu iz više razloga. Reakcija publike je bila sjajna, koncert vrlo emotivan, dijelom je to zbog prof. Likića kojemu smo posvetili ovaj koncert, jer je njegova želja bila da dođemo i nastupimo u Varešu, a dijelom i zbog početka naše suradnje s agencijom Gramofon iz Sarajeva i snimanja našeg CD-a prvijenca.  Prof. Likić je bio meni velika podrška dok sam studirala dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, ali nažalost nije doživio naš nastup u Varešu. Meni se u životu oavkve stvari ne događaju prvi put. Također sam sa svojom prijateljicicom Sanelom Redžepagić, koja je umrla od karcinoma dojke, imala planove za concert, ali nažalost vremena za to nismo nalazile. Sada vremena nema, i ovo je svojevrsna poruka slušateljima da svaki dan maksimalno žive život, jer sutra je možda već kasno…”
Tijana je istaknula da je ansambl Corona tijekom rata u Sarajevu održao oko 80 koncerata, te da ansambl osjeća kao nešto svoje. “ Ovo je primarno prijateljski ansambl, a potom i pjevački. U ovom sastavu smo već 7 godina. Mi zajedno dišemo i naša zajednička emocija vidljiva je i na sceni. Iznenađenje vareškog župnika fra Mirka je bilo tako divno za nas na kraju koncerta, on je pripremio sadnice cvjetova da mi izaberemo koji cvijet predstavlja nas, te da posadi te sadnice u dvorištu crkve kako bi ostalo i neko fizičko sjećanje na nas i ta gesta nas je oduševila”, rekla je Tijana.
Upitali smo Tijanu kako komentira činjenicu da Vareš ima VaClaf – festival klasične glazbe svake godine, na što je rekla:“ To je jedno čudo u današnje vrijeme i zahvaljujući tom festivalu Vareš ima ovakvu publiku kakvu ima i mora se raditi da se taj festival održi. Naša članica Esma Sulejmanagić radila je press materijale i rezimee za VaClaf i drago mi je da je povezana s Varešom i vareškim festivalom klasične glazbe.“

Čelnica ansambla muzikologinja Esma Sulejmanagić izjavila je:“ Večeras nam je bila izuzetna čast nastupiti u Varešu, nastupili smo pred izuzetnom publikom, koja je sve vrijeme pažljivo slušala, u nekim pjesmama čak i sudjelovala. Nastupili smo s tradicionalnom glazbom i pjesmama iz BiH, Srbije, Makedonije, Bugarske, jednom klapskom pjesmom. Zapravo mi njegujemo mnogo različitih žanrova i stilova. Folklor je inspiracija izvođačima, jer se tu krije mnogo iskrenih emocija na koje publika odlično reagira. U pripremi je naš prvi CD, trenutno odabiremo pjesme koje će se naći na njemu.“
Na konstatciju da nije nepoznata Vareškoj publici Esma je s osmjehom to potvrdila i dodala:“ Na poziv violinistice Andree Nikolić sudjelovala sam 2014. godine na festivalu klasične glazbe Vaclaf u Varešu i pisala rezimee koncerata.  Nastupala sam kao flautistica s balerinom Jelenom Milosavljević u prosincu 2014. godine u Maloj školi u Varešu na Božićnoj priredbi. Vareš je meni posebno drag iz mnogo razloga, jer sam ovdje bila i kao muzikologinja i kao flautistica i kao članica vokalnog ansambla.“

Zamolili smo Esmu da kaže riječ- dvije i o svom pokojnom profesoru Rajmundu Likiću. „Prof Likić bio je izuzetan profesor, veliki ljubitelj muzike, entuzijast. Izgubili smo velikog čovjeka, Vareš je izgubio izuzetnog čovjeka i muzičara koji je širio radost života oko sebe, svima će nam nedostajati i u profesionalnom i u privatnom životu“, sa sjetom je rekla Esma.
Vanesa Poturović, prof. solfega istaknula je da je prezadovoljna. „Drago mi je da smo došli u Vareš, bilo nam je jako lijepo pjevati, publika koja je bila ispred nas zaslužila je i više, bilo nam je pravo zadovoljstvo pjevati večeras. Svaku pjesmu pojedinačno prvo proživimo,  a onda prenesemo na publiku. Pjevamo evergreene, sakralne pjesme, ali nekako najviše plasiramo tradicijske pjesme, jer su one naše.“
Adelita Kadić koja priprema magistarski rad na Muzičkoj akademiji u Sarajevu naglasila je:“ Ovo je možda najbolja publika koju smo do sad imali, apsolutno smo iznenađeni i hvala im. Primijetili smo u prvim redovima i osnovce, drago nam je zbog toga. Sastav našeg ansambla je šarolik, u ansamblu imamo magistara genetika, doktora prava, magistara elektrotehnike, te akademski obrazovanih glazbenica.  Naš jedini motiv je ljubav prema pjevanju i volimo se družiti. U Coroni sam 13 godina. Uživamo i nadamo se da ćemo još dugo pjevati. Koncert u Varešu bio je svojevrsna priprema za snimanje našeg CD. Nadam se da će do ljeta on ugledati svjetlo dana“, najavila je na kraju Adelita.
Koncert je pratio i vareški glazbenik prof. Željko Sertić, te naglasio kako je dosta ganut. „Članice Corone poznajem. Repertoar je interesantan, ima dosta narodnog melosa, tehnički vrlo perfektno. Ovo je koncert za pamćenje“, zaključio je prof. Sertić.
I da doista, bio je ovo koncert za pamćenje u prohladnoj travanjskoj večeri ugrijao je srca varešana željnih glazbe i umjetnosti. Svaki kulturni događaj u ovako maloj i siromašnoj sredini kao što je Vareš puno znači i zbog toga hvala članicama ansambla Corona što su nam priredile jednu ovakvu poslasticu.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1506

Jučer 8344

Ovaj Tjedan 17101

Ovaj Mjesec 102918

Ukupno 14110872

Currently are 89 guests and no members online