Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vareški izviđači na međunarodnom susretu u Zenici osvojili prvo mjesto

14 Tra 2016
854 times

Protekli vikend, točnije u subotu 18. travnja 2015. godine u Zenici je održana 10. međunarodna izviđačka manifestacija "U

susret proljeću". Na natjecanju u okviru ove manifestacije su sudjelovale ekipe iz gradova cijele BiH, te iz susjedne Srbije. Programski sadržaj manifestacije obuhvaćao je natjecanje za mlade izviđače, zeničko orijentaciono natjecanje za izviđače i planinke, natjecanje za poletarce i pčelice Saveza izviđača Zenice, natjecanje eko-sekcija osnovnih škola Zenice te promociju CD-a i pjesmarice sa Festivala izviđačke pjesme "Zenica 2014".
Odred izviđača “Zvijezda” Vareš na natjecanje je poslao dvije ekipe mlađih izviđača i jednu ekipu starijih. Ekipa “Ljepotice” u kategoriji izviđača i planinki od 15 do 30 godina se vratila kući sa peharom i osvojenim prvim mjestom. Članovi ekipe su: Sonja Ružić, Matea Terzić, Kemal Muftić, Andrea Djaković i Goran Prajo. A ovo je neki njihov dnevnik sa staze…
U 11 sati smo dobili zadatke za konstrukciju staze, dakle na karti pronalazimo sve točke na kojima ćemo se zadržati u toku staze, odnosno takmičenja. Zadaci nisu bili teški, riješili smo ih “zajedničkim snagama” za manje od pola sata. Bili smo prva ekipa koja je krenula na stazu i to nam je dalo dodatni vjetar u leđa. To je bio odličan početak dana.
Što se tiče samog natjecanja, mislili smo da nismo spremni za taj rang. A da ne pričamo o tome da nismo ni u ludilu pomislili na prvo mjesto! Međutim, dok smo bili na stazi, primjećivali smo da spadamo u ekipe koje se trude i koje ipak rade nešto. Izbili smo sebi iz glave par zadnjih pozicija na proglašenju i nadali se nekom mjestu između 5. i 10.
Ipak, tokom cijele staze nam je padala kiša. Svaki naš rad koji smo crtali je nažalost kisnuo. Ali nismo se dali omesti. Nastavljali smo bez obzira na dosadnu kišu. Snalazili smo se kako smo mogli, sjedili ispod balkona kuća…
A kad smo poslije šest sati neprekidnog hoda sjeli da popijemo kavu i odmorimo, bili smo zadovoljni svime što smo taj dan odradili. Naša vlastita “odokativna” ocjena za cjelokupan trud, spremnost, pripremljenost i sve ostalo bila bi neka solidna trojka. Pored nas je sjedila ekipa za koju se znalo da će osvojiti prvo mjesto, nije nam ni trebalo proglašenje…
Zeničani su nas ugostili u planinarskom domu na Smetovima tako da smo navečer tu prespavali i potom u nedjelju ujutro, 19. travnja 2015. godine slijedi spektakl. Ukupno 13 ekipa ispred doma čekalo je proglašenje pobjednika. Znali smo da bar nismo zadnji, ali za svako ostalo prozvano mjesto, trznuli bismo se. I došlo je peto mjesto, nismo mi. Četvrto, također. Ma treće je moralo biti naše. Ipak nije. Kad smo čuli da nismo ni drugo mjesto, nismo mogli povjerovati da smo pobjednici.
Prelijep je i neponovljiv osjećaj čuti kako se proziva ime naše patrole kao pobjedničke. Mislim da je baš ovo trebalo ovoj našoj patroli, samo da nas uvjeri da mi to možemo i da smo spremni. Poslije ovoga, naravno, idemo u nove radne pobjede. Ipak sada treba sačuvati ovo prvo mjesto i obraniti naslov prvaka, napisala je za naš portal planinka iz pobjedničke patrole Andrea Djaković.
Od srca čestitamo vareškoj mladosti na ozbiljnom pristupu i uspješnom svladanim preprekama do osvajanja pehara i prvog mjesta. Tim više, što se posljednjih mjeseci iz Vareša šalju samo apokaliptične slike ruševina i najcrnje prognoze. Stanje i jeste alarmantno, ali zar ni jedna novinarska ekipa koja je u posljednje vrijeme boravila u Varešu ( a bilo ih je dosta) nije upitala ima li u ovoj općini, u ovom gradu nešto lijepo i pozitivno, nešto što ljudima vraća smiješak na lice i daje zrnce nade da sve nije izgubljeno… Ova priča je upravo takva, ona koja dokazuje da usprkos besparici, ruševinama, kolektivnoj depresiji i apatiji još uvijek postoje organizacije i pojedinci koji trudom i radom, ali ponajprije neizmjernim entuzijazmom postižu najbolje rezultate i na takav način promoviraju Vareš u lijepom svjetlu. Hvala izviđači! (tekst Andrea Djaković i Danijela Pavlić, foto Savez izviđača općine Zenica)

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2073

Jučer 8344

Ovaj Tjedan 17668

Ovaj Mjesec 103485

Ukupno 14111439

Currently are 86 guests and no members online