Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana tribina "Bobovački korijeni svete Jadvige"

06 Svi 2017
2558 times

U velikoj dvorani općine Vareš večeras, 06. svibnja 2017. godine

pred 50-ak posjetitelja održana je javna tribina na temu  "Bobovački korijeni svete Jadvige". Organizator tribine je Hrvatsko kulturno društvo  "Napredak" – podružnica Vareš  u suradnji s  Napretkovom podružnicom Zagreb.   

Gosti tribine bili su dr. sc. Tomislava Dubravac, predsjednik HKD Napredak Zagreb i Mario Milošević, tajnik zagrebačke podružnice Napretka. Predavač na tribini bio mr. sc. Ivica Lovrić, inače prof. filozofije i povijesti.

Na početku je sve prisutne u ime organizatora pozdravio Mario Mirčić, predsjednik HKD Napredak podružnica Vareš i istaknuo da je ideja o organizaciji tribine potekla od našeg bivšeg sugrađanina Mladena Miletovića, koji danas živi u Petrinji. Početak je ovo jedne suradnje koja bi trebala imati rezultat za par godina, dodao je Mirčić.

„Ovo je tek prvi korak u obilježavanju podrijetla sv. Jadvige s naših prostora i nadam se da će ubuduće, vremenom taj događaj i datum zaživjeti u Varešu. Kroz oživljavanje ovakvog jednog događaja otvaraju se druge perspektive u gospodarskom smislu kroz razvoj turizma i dolazak turista u Vareš, što je jedan od strateških ciljeva u razvojnom pogledu u budućem vremenu“, zaključio je predsjednik vareške podružnice Napretka Mario Mirčić.

Skup je podržao i općinski načelnik Zdravko Marošević, koji je pozdravio cijenjene goste s par riječi.

Cilj tribine bio je upoznati javnost  u Bosni i Hercegovini sa životom katoličke svetice i zaštitnice Europe, Jadvige Anžuvinske, unuke bosanskoga bana Stjepana II. Kotromanića te uvesti obilježavanje njezinoga spomendana slavljenjem svete mise na kraljevskom gradu Bobovcu.

Inače, Sveta Jadviga bila je najmlađa kći Ludviga I. Velikog, kralja Mađarske i Poljske iz francuske plemićke kuće Anžuvinaca i Elizabeta Kotromanić, kćerke bosanskog bana Stjepana II. Kotromanića i Elizabete Kujavske.

Zaručena je bila s Wilhelmom Habsburgom u dobi od četiri godine. Nakon očeve smrti 1382., zaruke su razvrgnute, a Jedviga je 1384. okrunjena za kraljicu Poljske. Poljski velikaši su joj za supruga izabrali litvanskog velikog kneza Jogaila, čime su se obje države, Poljska i Litva, spojile u personalnu uniju. Jagaila se pokorio Jadviginom uvjetu da se prije vjenčanja krsti. Tako je i za Litvu kršćanstvo postalo državna religija. Nakon vjenčanja 1386. u Krakovu je veliki knez Jagaila  došao na poljsko kraljevsko prijestolje kao Vladislav II. Jagailo. Sveta Jadviga je osnovala brojne crkve, a u liturgiji je uvela narodni jezik. Godine 1397. je kod pape Bonifacija IX. isposlovala da se na Sveučilištu u Krakowu, osnovanom 1364., ustanovi teološki fakultet.

Neumorno se brinula za siromašne i potlačene u svojoj zemlji, zbog čega ju je narod štovao. Jadviga je umrla već u dvadeset i petoj godini života - 17. srpnja 1399. Sahranjena je u krakowskoj katedrali na Wawelu. Blaženom ju je proglasio papa Ivan Pavao II. dana 08. kolovoza 1986.  Isti je papa "dobru kraljicu" Jadvigu proglasio svetom 08. lipnja 1997. godine.

Last modified on Ponedjeljak, 08 Svi 2017 12:58
Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4737

Jučer 8939

Ovaj Tjedan 40748

Ovaj Mjesec 200811

Ukupno 13985255

Currently are 124 guests and no members online